• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali: Srbija dobija potvrde međunarodnih institucija da je na dobrom putu

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar je istakao da ovakve dobre vesti utiču na poboljšanje imidža zemlje u međunarodnoj javnosti

  • 2
SNS sednica Siniša Mali Foto: Tanjug/Marko Đoković

Zaključak da je Srbija ostvarila napredak u razvoju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, koji je danas objavljen u izveštaju Manival-a (MONEYVAL), nadzornog tela Saveta Evrope je prema oceni potpredsednika Vlade Srbije i ministra finansija Siniše Malog potvrda da smo na pravom putu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Mali je istakao da ovakve dobre vesti utiču na poboljšanje imidža zemlje u međunarodnoj javnosti.

- Srbija je unapredila režim za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, posebno kada je reč o usklađenosti sa preporukom o novim tehnologijama. Iz kategorije‚ delimično u skladu‚ prebačeni smo u kategoriju‚ uglavnom usklađeno‚ i to za 35 od 40 preporuka i ovaj iskorak je naš konkretan vidljivi rezultat rada na ovom polju u prethodne tri godine kada smo preduzeli dodatne mere unapređivanja- rekao je on.

Dodao je ovo znači da smo usklađeni sa svih 40 preporuka, te da smo jedina zemlja u širem regionu koja se time može pohvaliti.

Mali je istakao da su konstantne pohvale međunarodnih institucija koje stižu u Srbiju rezultat mukotrpnog sprovođenja sveobuhvatnih reformi u prethodnoj deceniji i da su jaka motivacija da se sa njima nastavi.

- Sa ovim rezultatom više nismo u obavezi da podnosimo izveštaje na evaluaciju, ali smo snažno podstaknuti da nastavimo rad na unapređenju svih sistema koji od Srbije čine bolje mesto za život- poručio je on.

Objasnio je da ovakve stvari čine Srbiju još atraktivnijom za strane investitore, što za našu zemlju znači više fabrika, više novih radnih mesta i veće plate.

- Zbog toga su sve ove stvari koje se možda golim okom ne mogu videti za građane Srbije veoma važne i pokazuju našu posvećenost rastu i razvoju naše ekonomije- zaključio je Mali.

Manival je saopštio da je od novembra 2021. Srbija preduzela dodatne mere da identifikuje i proceni rizike za pranje novca i finansiranje terorizma koji proizilaze iz aktivnosti virtuelne imovine i aktivnosti ili operacije pružalaca usluga virtuelne imovine.

Komitet eksperata za procenu mera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) je nadzorno telo Saveta Evrope kome je poveren zadatak da proceni usklađenost sa osnovnim međunarodnim standardima za suzbijanje pranja novca, finansiranje terorizma i finansiranje proliferacije oružja za masovno uništenje, kao i efikasnost njihove primene.

Manival procenjuje 33 države i teritorije i daje preporuke nacionalnim vlastima oko neophodnih poboljšanja njihovih sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i za suzbijanje finansiranja širenja oružja.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    18. mart 2024 | 22:16

    Oni ce to uvek reci kada im se ispunjavaju zahtevi i ucene. Briga njih u kakvom je stvarnom stanju drzava.

  • Слађана Точиловац Шаљић

    18. mart 2024 | 17:31

    Браво!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>