• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Idris Elba i grad budućnosti: Poznati glumac planira da izgradi eko-grad u afričkoj zemlji svojih korena

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šerbro Ajland Siti će se nalaziti na ostrvu koje je deo jedne od najsiromašnijih zemalja na svetu

  • 0
Idris Elba grad budućnosti Foto: Promo

Poznati britanski glumac Idris Elba otkrio je planove za transformaciju udaljenog ostrva u blizini obale Siera Leonea. Njegov otac je rođen u ovoj zapadnoafričkoj državi a Idris planira da ostrvo pretvori u ekološki prihvatljiv  "pametni grad".

On navodi da želi od ostrva Šerbro da napravi "afro-dinamični eko-grad" - urbano središte za celu Afriku koje kombinuje održivost, zajednicu i ekonomski rast, prenosi Dejli Mejl.

Šerbo Alajans Partners (Sherbro Alliance Partners (SAP)) kažu da će se razvoj odvijati uz zaštitu "delikatnog ekosistema", na ostrvu od 230 kvadratnih milja koje je prekriveno šumama mangrova i predstavlja važno mesto za gneždenje morskih kornjača.

Na ostrvu živi samo 40.000 ljudi, od kojih većina radi u ribarstvu i uzgoju pirinča a glumac se nada da će kultivisati ekonomski rast i doneti prosperitet bivšoj britanskoj koloniji.

Razvojna šema nema određeni budžet, ali će se verovatno kretati u milijardama dolara, pri čemu SAP traži investitore, a gospodin Elba priznaje da je to "veliki san".

- Nikada u životu ne bih pomislio da bih mogao izgraditi temelje za novi "pametni grad"... Nisam kvalifikovan za to. Ali jesam kvalifikovan da sanjam velike snove - rekao je za Bi-Bi-Si(BBC).

Elba je bio veoma vokalan o svojoj želji da podmladi i "rebrendira" domovinu svog oca nakon što se obogatio kao DJ, pevač i glumac.

Ono što je započelo kao misija dovođenja turizma na ostrvo, koji se može pohvaliti zadivljujućim belim plažama i palmama, ubrzo je preraslo u inovativni plan za razvoj područja na održiviji način.

- Radi se o sposobnosti oslanjanja na samog sebe, o stvaranju ekonomije koje hrani samu sebe i ima potencijal rasta. Imam veliku želju da preoblikujem način na koji se na Afriku gleda... kao na model za pomoć. Ova prilika je potpuno drugačija - rekao je Elba.

Glumca je u projekat doveo prijatelj iz detinjstva Siaka Stivens, unuk istoimenog bivšeg predsednika Siera Leonea, s kojom je odrastao u Londonu.

On je tražio prilike za razvoj u svojoj rodnoj zemlji, ali nakon što se udružio sa Elbom, par je ubrzo shvatio da nešto kao butik hotel nije najbolji put.

Umesto toga odlučili su da formiraju SAP i rade na izgradnji Šerbro Ajland Sitija, sklopivši dogovor s vladom Sijera Leonea o razvoju ostrva.

Predsednik Džulijus Mada Bio, koji je iz okruga Šerbro, rekao je da njegova vlada veruje da će razvoj učiniti ostrvo ekonomskim motorom za njihovu zemlju i susede.

Idris Elba grad budućnosti Foto: Promo

Glumac je rekao da je ostrvo, koje je nekada bilo pod britanskom vlašću, sada njegovo platno za promene.

- Kao Britanac duboko ukorenjen u Africi, upravljam transformativnim projektom na otoku Sherbro. Zamislite zelenu energiju, pionirske inovacije i mesto za okupljanje i procvat globalnih talenata. Čuvamo našu baštinu dok istovremeno negujemo svoju budućnost - napisao je na platformi X prošle nedelje.

Makete planova kako bi grad mogao izgledati prikazuju staklene zgrade, savršene travnjake te poslovne i zabavne komplekse.

Međutim, trenutna stvarnost života na ovom ostrvu je daleko od impresija ovih umetnika, jer mnogi njegovi stanovnici žive u oronulim sirotinjskim naseljima sa ograničenom infrastrukturom.

Samo oko 28 posto stanovništva Siera Leonea ima pristup električnoj energiji i trenutno na ostrvu nema električne mreže, ali postoje nade da će vetroelektrane i moguća "mikro električna mreža" pomoći u pokretanju razvoja ostrva.

Čelnici kompanije Oktopus Enerdži prihvatili su  se projekta i rekli da su veoma zainteresovani za Šerbro i da su u novembru potpisali ugovor o izgradnji vetroelektrane na ostrvu, prve u Siera Leoneu.

Uz suradnju sa Oktopusom, SAP je potpisao ugovor s brojnim partnerima, uključujući Lojds, koji kaže da će pomoći u podržanju mogućnosti ekonomskog rasta i savetovati o osiguranju i riziku.

Ipak, biće potrebna ogromna ulaganja kako bi se san holivudske zvezde pretvorio u stvarnost, a za njegov završetak nije određen vremenski okvir niti određen budžet.

- Jasno je da je ovo Siera Leone: to je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, tako da investicije ne pristižu sa svih strana - rekao je za CNN.

- Odjednom sam se našao usred pokušaja da shvatim kako sve ovo da uradim, a ono što sam uspeo bilo je da prikupim najbolje mislioce o tome kako izgraditi robustan investicijski okvir za međunarodne igrače koji će gledati na Afriku na drugačiji način. To je ono što je Šerbro - zaključio je.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>