• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Notari iz Srbije postaju deo evropske mreže: Za Telegraf Biznis objašnjavaju šta to znači za građane

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pristup mreži notara EU znači da će biti moguća brža i sigurnija razmena informacija između javnih beležnika Srbije i zemalja EU

  • 1
Ugovor, Sbija i Evrpska unija saradnja, notari Foto: Shutterstock, Profimedia/Alamy/bilalulker / Alamy

Javni beležnici dobili su poboljšanje u radu, nakon što im je odobren ravnopravni pristup elektronskoj mreži notara Evropske unije. Kako se navodi, njima će ova promena omogućiti direktnu komunikaciju sa svim kolegama iz zemalja članica EU i proveru notarski overenih dokumenata iz EU u Srbiji i obrnuto, odlučeno je u Briselu na sednici Skupštine Saveta notarijata EU (CNUE). Povodom noviteta kontaktirali smo člana Izvršnog odbora JKS Gorana Andrića, koji nam je kroz par pitanja otkrio kako će ovaj novitet uticati na građane u Srbiji.

Pristup mreži notara EU znači da će biti moguća brža i sigurnija razmena informacija između javnih beležnika Srbije i zemalja EU, slanje dokumenata overenih u EU u Srbiju i obrnuto, kao i provera autentičnosti svih notarski overenih isprava kako za notare iz zemalja EU, tako i za javne beležnike Srbije, a Goran nam je najpre otkrio koliko se dugo radilo na pristupu Evropskoj mreži.

- Na tome smo radili nekoliko godina. Pandemija koja je zadesila svet 2020. godine, dodatno nam je pokazala značaj koju bi komunikacija preko platforme ENN sa kolegama iz Evrope mogla da ima - rekao nam je on.

Potom, Andrić nam je objasnio kako će to poboljšati rad javnih beležnika.

- Javni beležnici su, naravno, i pre pristupa platformi mogli da komuniciraju sa kolegama iz EU, kada se za time ukazivala potreba. Ali to su drugačiji kanali komunikacije, poput mejla. To je sve znatno sporije, a mora se priznati i informaciono manje bezbedno. Od velikog značaja je to što je komunikacija preko platforme ENN u realnom vremenu, dakle momentalna, kao i to što je informaciona bezbednost ove platforme na visokom nivou - istakao je Goran.

Pristup će biti u funkciji u roku od nekoliko meseci.

- Očekujemo da će pristup javnih beležnika Srbije platformi ENN biti u punoj funkciji u narednih nekoliko meseci. Potrebno je da izvršimo obuke za naše javne beležnike, kao i da se tehnički omogući pristup našim beležnicima - pojasnio je član izvršnog odbora JKS.

Šta konkretno ova promena znači za građane, rekao nam je Goran:

- Za građane ovo donosi povećanje sigurnosti u pravnom prometu sa zemljama EU, efikasniju i lakšu proveru dokumentacije overene kod notara iz EU u Srbiji. Takođe, kako sistem funkcioniše i u obrnutom smeru, dokumenta koja su overena kod naših javnih beležnika, moći će da se provere kod notara u EU. Primera radi, ako neko u EU overi punomoćje za promet nepokretnosti koju ima u Srbiji, i to punomoćje dostavi javnom beležniku u Srbiji, beležnik će pristupom platformi moći da odmah stupi u kontakt sa kolegom i proveri da li je to punomoćje zaista dato u toj kancelariji. Pristupom ovoj mreži je na domen teorije svedena mogućnost falsifikovanja isprava koje su overili notari u EU za poslove u Srbiji, kao i naših javnih beležnika za poslove u EU.

Proverili smo i da li će se možda stvoriti veće gužve, zbog novih mogućnosti.

- Naprotiv, ovim pristupom se poboljšava efikasnost, ubrzavaju procesi provere, te svakako ne očekujemo gužve - rekao nam je on.

Javnobeležnička komora Srbije je, inače, član Saveta notarijata EU u svojstvu posmatrača, s obzirom na to da Srbija nije članica EU i biće jedina zemlja van EU koja ima pristup ENN platformi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    19. mart 2024 | 14:39

    To u stvari znači da će sada konacno imati pristup i informacije o kompletnoj imovinskoj karti svakoga u Srbiji dok će većinski zatupasti broj Srba poverovati u ovu informaciju kao nešto dobro i korisno je Srbi inače kupuju po Evropi nekretnine pa im je ovo jaoo bitno...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>