• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova internet prevara u Hrvatskoj: Lažna poreska uprava traži lične podatke

A. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U poslednje vreme zabeleženo je više pokušaja prevare građana Srbije, a najnoviji talas pokušaja zabeležen je u Hrvatskoj

  • 0
Internet prevara prevare, sajber kriminal, haker Foto-ilustracija: Shutterstock

Prevaranti će u celom svetu pokušati da izvuku novac od onih koji su neoprezni, od onih koji su lakoverni i od onih koji nisu dovoljno edukovani.

U poslednje vreme zabeleženo je više pokušaja prevare građana Srbije, a najnoviji talas pokušaja zabeležen je u Hrvatskoj, gde je značajno povećan broj poruka i mejlova u kojima se od poreskih obveznika traže lični podaci, dokumentacija i uplata poreza na račune koji su navodno - u vlasništvu poreske uprave.

Neopreznom i preopterećenom pojedincu koji razmišlja istovremeno o nabavci, prodaji, platama, doprinosima, kirijama i još ko-zna-o-čemu promakne da lažni mejlovi nemaju potreban domen. U Hrvatskoj - sva elektronska pošta koja dolazi iz poreske uprave ima domen @porezna-uprava.hr, navodi portal Poslovni.hr.

Hrvatski mediji danas masovno objavljuju upozorenje da je u pitanju "phishing" - mrežna krađa identiteta. U pitanju je kriminalna aktivnost kojom se prevaranti koriste kako bi naveli pojedince da podele lične, finansijske i bezbednosne podatke (šifre i slično) kako bi na taj način ostvarili nezakonitu finansijsku korist.

I sama Poreska uprava Hrvatske upozorila je na svojoj internet stranici da se sve češće beleže "prijave mejlova u kojima se osoba koja šalje lažno predstavlja kao Ministarstvo finansija, Porezna uprava i lažno odobrava povrat poreza, traži uplatu ili dostavu ličnih podataka koji mu omogućuju financijsku krađu".

Različite adrese s kojih pristižu lažni mejlovi su slične stvarnima ili aludiraju na poresku upravu. Takođe, mejlovi mogu sadržati i QR kodove sa šiframa koje primalac nikako ne treba da skenira. Lažni mejlovi su često gramatički netačni, pa i to može biti dodatni poziv na oprez, navodi Poreska uprava Hrvatske.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>