• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Građevinski gigant se ugasio, milionski projekti propadaju: Kolaps počeo zbog ugovora, 12 radnika pravi potez

D. J.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Građevinska kompanija je poslovala od 1975. godine

  • 1
Građevina, povreda na radu Foto-ilustracija: Shutterstock

"Project Coordination" (Australia) poslovao je uspešno 50 godina, međutim u utorak popodne objavljen je stečaj. Preduzeće je imalo kancelarije u Kanberi i Volongongu i radilo je građevinske radove u ACT i NSV.

Kako se navodi, većina zaposlenih je otpuštena, a započeti projekti iznosili su 120 miliona dolara, dok su u planu imali nekolicinu radova koji su vredeli oko 90 miliona dolara.

Građevinska kompanija je poslovala od 1975. godine, a njeni direktori, Pol Marfi i Gevin Marfi, rekli su da su doneli odluku zbog koje ih "boli duša", i da kompaniju stave pod stečaj.

Imenovani administratori, Jonathon Colbran, Frank Lo Pilato i Brett Lord iz firme RSM Australia, rekli su da je nakon istrage utvrđeno da kompanija duguje oko 20 miliona dolara, i taj dug je nastao samo za dva meseca.

Samo 12 zaposlenih je zadržano kako bi pomogli administratorima u njihovom radu.

- Danas smo obavestili naše osoblje o našoj odluci i bolnoj stvarnosti da ćemo morati da ih pustimo da odu. Bili su to emotivni sastanci i razgovori. Četvrtina našeg osoblja je sa nama 15 ili više godina, a mnogi preko 20 godina - navela su dva direktora kompanije u saopštenju.

Kako su rekli, oni su uložili sopstveni novac u Koordinaciju projekta da bi ga održali na površini, ali su na kraju morali da se zatvore jer nisu mogli da pribave dalje spoljne investicije.

Direktor Pol Marfi, koji ima 72 godine i koji je u poslu od samog početka, rekao je da je "razoren".

- Ekonomsko i regulatorno okruženje u kojem građevinske kompanije sada rade je izazovnije nego bilo koje drugo koje sam iskusio u proteklih 50 godina, gore od recesije 1980-ih i 1990-ih i globalne finansijske krize 2007/2008. - rekao je Pol.

Jedan od administratora, g. Kolbran, rekao je da uprkos tome što su u kompaniju uložili  značajnu količinu svog ličnog novca, direktori su ih obavestili da su gubici nastali zbog ugovora sa fiksnom cenom u kombinaciji sa eskalacijom podizvođača, dobavljača i operativnih troškova, koji su  negativno uticali na kompaniju, prenosi News.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    21. mart 2024 | 09:18

    Mogli bi možda da napišete jedan tekst o GP Dom. Kako je propalo, gde su završile silne mašine, Kranovi, mikseri i itd. Šta se dešava sa zaposlenima, stečaju,akcijama itd.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>