• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatska za dva meseca izdala 43.000 radnih dozvola za strance: Skok od 46 odsto u odnosu na prošlu godinu

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nedostatak radnika u Hrvatskoj je gorući ekonomski problem

  • 0
Benkovac Hrvatska Foto: Shutterstock/xbrchx

Hrvatska je u prva dva meseca 2024. izdala 43.000 radnih dozvola za strance, za 46 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Nedostatak radnika u Hrvatskoj je gorući ekonomski problem i prepreka većem privrednom rastu, tako da nema sumnje da je zemlji potreban uvoz stranih radnika, naglašeno je na konferenciji "Ekonomska kafa: Zakon o strancima" u organizaciji Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP), prenosi HRT.

Manjak radnika je, pre svega, posledica iseljavanja hrvatskog stanovništva u razvijenije zemlje Evropske unije, što značajno utiče na produktivnost hrvatske privrede, tvrde poslodavci.

Stav poslodavaca je da je Hrvatskoj potreban sistemski pristup koji uključuje promenu oporezivanja rada, moderan Zakon o radu, aktivaciju radno sposobnih stanovnika na tržištu, usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, ali i uvoz radnika iz inostranstva, istakla je direktorka Hrvatskog udruženja poslodavaca Irena Veber.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>