• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nova zgrada terminala aerodroma "Konstantin Veliki" u funkciji od 1. jula: Uloženo više od 10 miliona evra

M. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Uređenje oko 54.000 kvadratnih metara prostora na površini od oko 80.000 kvadrata, sa pristupnim saobraćajnicama koštaće više od 16 miliona evra.

  • 1
goran vesić Foto: Pregrad Mitić/MGSI

Nova terminalna zgrada aerodroma “Konstantin Veliki” u Nišu biće u funkciji od 1. jula, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je to rekao prilikom potpisivanja komercijalnog ugovora za faznu izgradnju i rekonstrukciju interne saobraćajne infrastrukture i pratećih hidrotehničkih, elektroenergetskih i telekomunikacionih instalacija u okviru kompleksa niškog aerodroma.

Ugovor su potpisali ministar Vesić, vršilac dužnosti direktora “Aerodromi Srbija” Mihajlo Zdravković i predsednik China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group Zhuang Yong.

Vesić je rekao da u Srbiji posluje mnogo kineskih kompanija među kojima je jedna od najboljih kompanija “Shandong”.

- Siguran sam da će ta kompanija uraditi ono što smo se dogovorili, a to je da će odavde putnici krenuti 1. jula ove godine jer kada se sa kompanijom ‘Shandong’ nešto dogovorim to tako i bude tako da sam apsolutno siguran i to je moje obećanje, da ćemo čitav ovaj posao završiti 1. jula i da će tada ova nova zgrada, gde će u međuvremenu biti uneta oprema vredna više od 600 miliona dinara, plus dodatni radovi vredni više od 16 miliona evra, biti u funkciji - rekao je Vesić.

Goran Vesić Foto: Predrag Mitić/MGSI

Zahvalio je kompaniji “Shandong” što veoma vodi računa o tome da bude korisna društvenoj zajednici u kojoj posluje i podsetio da je ta kompanija već poslala deset studentkinja i studenata građevinarstva iz Beograda na praksu u Kinu, a da sada šalje još deset iz Novog Sada. Ministar je zamolio predsednija kompanije Šandong da deset studentkinja i studenata gradjevine iz Niša dobiju priliku da u Kini posete gradilišta ove kompanije koja gradi brze pruge, auto-puteve, solarna polja, luke i brane.

- Ova zgrada će biti otvorena 1. jula. U nju je uloženo više od deset miliona evra, a u međuvremenu je naručena oprema koja će stići već u maju, pre ugovorenog roka - rekao je Vesić.

Kako je dodao, uređenje oko 54.000 kvadratnih metara prostora na površini od oko 80.000 kvadrata, sa pristupnim saobraćajnicama koštaće više od 16 miliona evra.

- Radićemo narednih godina novu zgradu na mestu stare, kao i rekonstrukciju poletno-sletne piste. Prilikom radova na železničkoj obilaznici oko Niša oslobodićemo prostor za još oko 300 metara da se pista produži. Takođe, čekaju nas i radovi na novom tornju tako da ćemo nastaviti sa investicijama u niški aerodrom - rekao je Vesić.

Podsetio je da je prošle godine niški aerodrom imao 488.312 putnika što je rekord u istoriji tog aerodroma, a da se očekuje da će ih u budućnosti biti još više.

- Sa ‘Er Srbijom’ razgovaram o tome da se još neke linije otvore iz Niša i na tome ću raditi u nardnom peripodu tako da ćemo ovde imati sve više i više putnika - rekao je Vesić.

Goran Vesić Foto: Predrag Mitić/MGSI

Naveo je da je ovo samo jedan od projekata koji se rade u Nišu i najavio da će 5. aprila biti otvoren tender za izgradnju železničke obilaznice oko Niša za šta novac obezbeđuje iz kredita Evropske investicione banke i budžeta Srbije te da će biti učinjeno sve da do početka juna počnu radovi.

Kako je dodao, vrednost projekta je 150 miliona evra, a trajaće tačno 1.000 dana od trenutka kada počnu.

- Pored toga, nesmetano se izvode radovi na pruzi Niš Brestovac dužine 23 kilometara i nedavno smo izdali građevinasku dozvolu za novih 12,5 kilometra rekonstrukcije pruge Niš-Dimitrovgrad - rekao je Vesić.

Između ostalog, podsetio je da je sa Vladom Severne Makedonije potpisan ugovor o zajedničkom projektovanju i izgradnji pruge Niš-Skoplje.

Vršilac dužnosti direktora “Aerodromi Srbija” Mihajlo Zdravković podsetio je da je kada je položen kamen temeljac za izgradnju terminalne zgrade nisskog aerodroma rekao da san o izgradnji nove terminalne zgrade postaje java i da tu ne sme da se stane, te dodao da se nije stalo pre svega zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, vladi i nadležnom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Zdravković je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora i početka radova na izgradnji interne saobraćajne infrastrukture na aerodomu “Konstantin Veliki” i naveo da ugovor podrazumeva izgradnju 1.976 metara internih saobraćajanica i ukupno uređenje 53.900 kvadratnih metara prostora na površini od oko 80.000 kvadrata.

- Nove površine za parkiranje vozila za putnike biće kapaciteta 580 vozila, dok danas taj broj iznosi 173. Imaćemo i pet električnih punjača za vozila. Na robno-carinskom terminalu, gde ostvarujemo značajan deo prihoda, danas je moguće istovremeno parkirati 49 kamiona, a posle izgradnje novog parkinga taj broj će iznostiti 103 - rekao je Zdravković.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da je ovo važan dan za Niš i taj deo naše zemlje.

- Ovim pokazujemo da je odluka odbornika Skupštine grada Niša bila odlična, kada je odlučeno da niški aerodrom preuzme država i rukovodi njime jer ova sredstva koja Vlada Srbije ulaže u naš aerodrom su nezamisliva za naš budžet - rekla je ona.

Istakla je da je više od deset miliona evra uloženo u rekonstrukciju zgrade terminala.

- Dobićemo novu, modernu zgradu poput onih u evropskim gradovima i ono što je najvažnije, imaćemo veći broj putnika. Već prošle godine oborili smo rekord iz 2019. godine i verujem da ćemo imati više i putnika i turista koji, zahvaljujući letovima do Niša, dolaze mu naš grad - rekla je Sotirovski.

Podsetila je da je niški aerodrom, zahvaljujući državi, dobio i sedam subvencionisanih letova “Er Srbije”.

Goran Vesić Foto: Predrag Mitić/MGSI

- Avio kompanije lete iz našeg grada, to je nama prozor u svet jer se omogućava dolazak pre svega novih investitora što je nama posebno važno jer zahvaljujući ovim radovima i budućem uređenju saobraćajnica unutar samog ovog kompleksa dobijamo mogućnost da povećavamo BDP u našoj državi, zapošljavamo radnike, smanjujemo nezaposlenost i podižemo životni standars Nišlija i ljudi koji žive u ovom delu Srbije - rekla je Sotirovski.

Generalni direktor SDHS group Sun Fuchun rekao je da je od 2011. godine, kada je ta kompanija ušla na srpsko tržište, uz pomoć i podršku Vlade Srbije, a pod rukovodstvom kineske ambasade u Srbiji relizovan niz projekata u oblasti infrastrukture, autoputeva, železnice, visoke gradnje i drugih projekata.

- Današnje potpisivanje ugovora i početak novog projekta dobar je pokazatelj za SDHS group i Vladu Srbije da će ovakvim vidom saradnje u budućnosti pružati obostranu podršku i ostvarivati dobre rezultate na narednim projektima - rekao je Fuchun.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    19. mart 2024 | 22:09

    Odlicna vest! i vreme je bilo! ❤️ Puna podrška ! Niški aerodrom je trenutno zaista u lošem stanju. Zelim puno uspeha i širite aerodromske kapacitete ,to podrazumeva i više osoblje na šalterima,menadzment itd.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>