• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milan ima najlepše bukete, ruže prodaje širom Evrope: "Kraljica cveća" porodičan biznis već 70 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vredni domaćini na svetsko tržište plasiraju trećinu ukupnog izvoza

  • 0
milan topalović Foto: Privatna arhiva

Na nekoliko desetina hektara plodne zemlje u Lipolistu, kod Šapca, umesto pšenice i kukuruza domaćini sade ruže. Po "kraljici cveća" ovo mesto je postalo poznato širom Balkana i Evrope, gde cvetaju ruže proizvedene u ovdašnjim rasadnicima. U ružičnjacima pod Cerom proizvodi se najviše sadnica u Srbiji, više od milion, a vredni domaćini na svetsko tržište plasiraju trećinu ukupnog izvoza.

Sa tradicijom rasadničke proizvodnje dugom 69 godina, asortimanom i kvalitetom, Milan Topalović je među vodećim ružarima u Srbiji. U okviru porodične kompanije sadnice ruža proizvodi na 6 hektara.

- U junu, kada ruže cvetaju, živopisnim bojama ulepšaju selo i opijaju svojim mirisom. To je prelepa slika koju vide turisti koji posećuju našu tradicionalnu manifestaju "Ruže Lipolista". A da tako bude, radi se naporno tokom cele godine. Proizvodnja sadnica je težak posao koji zahteva velika ulaganja, angažovanje velikog broja radnika, ali u najboljim uslovima donosi i lepu zaradu - kaže Topalović.

Proizvodni ciklus traje dve godine, pa bez obzira na godišnje doba u plastenicima i na njivi uvek ima posla. Do jesenjeg vađenja, pakovanja i prodaje obavljaju se sadnja, presađivanje, kalemljenje, okopavanje, zaštita od bolesti,..

- Do početka proleća se izvoz završava i naše sadnice su već u prodaji u Ruskoj federaciji, Gruziji, Poljskoj i još nekoliko država u Evropi i regionu, a kreće i prodaja na našem tržištu. Potražnja je velika, najtraženije su mnogocvetnice i stablašice, a zahvaljujući širokom asortimanu u mogućnosti smo da zadovoljimo i specifične zahteve tržišta pošto svake godine uvozimo nove sorte - dodaje Topalović.

Pored ruža, na još 10 hektara Topalović proizvodi sadnice voća, četinara, lišćara i ukrasnog žbunja. Sve što kupac poželi da zasadi u voćnjaku i bašti ili da ukrasi dvorište, terasu i oplemeni dom, može da nabavi u prodajnom centru, u kojem je uvek gužva.

Poslednjih godina, sa promenom klime, porasla je prodaja sadnica mediteranskog i egzotičnog voća. Naročito su popularne palme i masline, a standardno se dobro prodaju sadnice citrusa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>