• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Loša vest za sladokusce: Cena čokolade u porastu

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U poslednje tri godine proizvodnja nije zadovoljila potražnju tržišta

  • 0
kakao Foto: Pixabay

Cena kakao zrna je udvostručena od početka godine, što povećava šanse za ogromno povećanje cene čokolade neposredno pred dve najveće svetske verske proslave, Uskrs i Bajram.

Kompanija Mondelez, koja među svoje brendove uključuje Cadburi i Toblerone, rekla je agenciji da će zbog inflacije kakaoa morati da podigne cene svojih čokolada. A CoBank, američki zajmodavac za agrobiznis, upozorio je u izveštaju da je "verovatna dodatna povećanja cena čokoladnih proizvoda tokom cele godine".

Do početka februara, cene kakaa su premašile 5.000 dolara po toni, najviše od 1977. godine, pre nego što su neki ugovori prošle nedelje dostigli rekordne vrednosti iznad 8.400 dolara, što je utrostručilo cene pre jedne decenije.

Većina svetskog kakaoa se uzgaja u zapadnoj Africi, a Gana i Obala Slonovače su dve vodeće zemlje dobavljača.

Ipak, u poslednje tri godine proizvodnja nije zadovoljila potražnju tržišta, što je dovelo do rasta cena i pre nego što su nedavne oluje, bolesti useva i zatvaranje fabrika dodatno poremetili žetvu i rad prerađivača kakaoa.

Međunarodna organizacija za kakao (ICCO) objavila je 29. februara da bi se globalni deficit ponude mogao povećati na 374.000 tona u 2023-2024, u odnosu na već visokih 74.000 tona u 2022-23.

- Očekuje se značajan pad proizvodnje u zemljama u kojima posluju najveći proizvođači, jer se očekuje da osete štetne posledice nepovoljnih vremenskih uslova i bolesti useva - navodi se u saopštenju ICCO-a, pri čemu se već očekuje pad ponude od 11 odsto, iako je tražnja porasla za 5 odsto.

Tome se dodaje i pojačan pritisak na cenu čokolade, a to je i povećanje cene šećera. Globalni indeks cena Organizacije za hranu i poljoprivredu u februaru pokazao je povećanje od 12,5 odsto na godišnjem nivou, delom zbog manje proizvodnje na Tajlandu i ograničenja izvoza iz Indije, prenosi Fenix.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>