• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada bi Evropska centralna banka mogla da smanji kamatne stope? Pominje se ovaj mesec

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednica Evropske centralne banke veruje da će se trend smanjenja inflacije u evrozoni nastaviti

  • 0
Brisel, Evropski parlament, Evropska Unija Foto: Shutterstock

Junski podaci će biti ključni za odluku Evropske centralne banke (ECB) o eventualnom smanjenju kamatnih stopa, izjavila je danas predsednica ECB Kristin Lagard.

- Do juna ćemo imati novi set projekcija koje će potvrditi da li kretanje inflacije koje smo predvideli u našoj martovskoj prognozi ostaje na snazi - rekla je Lagardova u govoru u Frankfurtu.

Ona je navela da će ECB "znati nešto više do aprila, a mnogo više do juna" kada je reč o potencijalnom smanjenju kamata, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Banka će, prema njenim rečima, proceniti sva tri kriterijuma za odluku o kamatnim stopama, a to su izgledi za inflaciju, dinamiku osnovne inflacije i snagu monetarne transmisije.

Predsednica Evropske centralne banke veruje da će se trend smanjenja inflacije u evrozoni nastaviti i da će ona u 2024. godini iznositi 2,3 odsto i pasti na dva odsto u 2025. i na 1,9 odsto u 2026. godini.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>