• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fed doneo odluku o kretanju kamatne stope!

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trenutni nivo stope federalnih sredstava je najviši u više od 23 godine

  • 1
FED - Federalne rezerve FED / Foto: Shutterstock

Federalne rezerve po peti uzastopni put održale su kamatne stope na istom nivou, ali su nagovestile da i dalje planiraju da snize stope više puta ove godine.

Referentna kamatna stopa, koja ima uticaj na hipoteke i kredite po kreditnim karticama, ostaće na trenutnom nivou između 5,25 i 5,5 odsto, odnosno na nivou od prošlog jula javljaju strani mediji.

Trenutni nivo stope federalnih sredstava je najviši u više od 23 godine. Stopa određuje ono što banke naplaćuju jedna drugoj za prekonoćne pozajmice, ali utiče na mnoge oblike potrošačkog duga.

Kreatori politike su nagovestili da i dalje očekuju da će ih smanjiti za tri četvrtine procentnog poena do kraja 2024. uprkos težem očekivanom napretku ka cilju američke Centralne banke o inflaciji od 2 odsto.

Nova izjava o politici Fed-a opisuje inflaciju kao i dalje „povišenu“, a ažurirane kvartalne ekonomske projekcije pokazuju da indeks cena lične potrošnje, isključujući hranu i energiju, raste po stopi od 2,6% do kraja godine, u poređenju sa 2,4% u objavljenim projekcijama u decembru.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. mart 2024 | 19:35

    ZAR NISU DOVOLJNO PROFITIRALI RATOM U UKRAJINI PRODAJOM ORUZJA I PRODAJOM ORUZJA U SVETU !!! ONI SU VLASNICI ZAPADA!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>