• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je prva velika Centralna banka koja je snizila kamatnu stopu: Niko nije očekivao takvu odluku

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvo smanjenje stopa u devet godina u ovoj banci

  • 0
švajcarska narodna banka, SNB Foto: Shutterstock

Švajcarska narodna banka smanjila je danas kamatnu stopu za 25 baznih poena na 1,50 odsto, što je iznenađujući potez koji ju je učinio prvom velikom centralnom bankom koja je povukla strožu monetarnu politiku usmerenu na suzbijanje inflacije.

Centralna banka je, u prvoj odluci o stopi od kada je dugogodišnji predsednik Tomas Džordan rekao da će se povući u septembru, takođe smanjila svoju kamatnu stopu na depozite po viđenju na 1,50%.

Odluka SNB-a, na njeno prvo smanjenje stope u devet godina, bila je prva u napornom danu za centralne banke u Evropi, pri čemu su Banka Engleske i Norveška centralna banka takođe objavile svoje najnovije političke odluke. Norges Banka je zadržala svoje stope na čekanju, a ekonomisti takođe ne očekuju promene od Banke Engleske.

Potez SNB-a iznenadio je tržišta, dovodeći švajcarski franak na osmomesečni minimum u odnosu na evro i prinose na švajcarske državne obveznice, što otvara novi pad, istovremeno povećavajući deonice u Cirihu.

Većina analitičara koje je anketirao Rojters očekivala je da će obično konzervativni SNB zadržati stope na 1,75% i sačekati još najmanje tri meseca pre nego što se pomeri.

- Ublažavanje monetarne politike je omogućeno jer je borba protiv inflacije u protekle dve i po godine bila efikasna - rekao je Džordan novinarima, napominjući kako se inflacija u Švajcarskoj već nekoliko meseci drži ispod 2 odsto.

- Prema našoj novoj prognozi, inflacija će takođe verovatno ostati u ovom rasponu u narednih nekoliko godina.

SNB je saopštio da uzima u obzir smanjen inflatorni pritisak, kao i realnu apresijaciju švajcarskog franka u protekloj godini. Rez bi podržao ekonomsku aktivnost, dodaje se.

Upitan kako se osećaju povodom toga što je SNB krenuo prvi sa snižavanjem stopa, Džordan je rekao:

- Za nas nije pitanje da li smo prvi ili poslednji, mi donosimo odluku u trenutku kada smo uvereni da je to dobar trenutak za donošenje te odluke.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>