• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslovna aktivnost u evrozoni se stabilizuje, zabrinjava nešto slabiji sektor proizvodnje

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slabosti u sektoru proizvodnje u Nemačkoj i Francuskoj negativno utiču na ostatak evrozone

  • 0
Evropska Unija, EU Foto: Shutterstock/rarrarorro

Poslovna aktivnost u evrozoni se bliži stabilizaciji, ali slabosti u sektoru proizvodnje, posebno u Nemačkoj i Francuskoj, su i dalje zabrinjavajuće, navodi se u prvoj preliminarnoj prognozi agencije Markit ekonomiks.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni u martu porastao je, kako je navedeno, sa januarskih 49,2 poena na 49,9 poena i njegova vrednost je sada najviša za poslednjih devet meseci.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije odnosno pada ekonomske aktivnosti.

U evrozoni je zabeležen već deseti mesec kontrakcije zaredom.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, PMI u sektoru usluga je u martu porastao sa februarskih 50,2 peona na 51,1 poena, a PMI u proizvodnji sa 46,6 poena na 46,8 poena.

- Ovo su vremena koja vas čine skromnim i gde je skromno mesečno povećanje već dobra vest. Zbog toga, činjenicu da je PMI u sektoru usluga napredovao dalje u ekspanzionu teritoriju na 51,1 poena treba posmatrati kao pozitivan razvoj- rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubia.

On je upozorio na slabosti u sektoru proizvodnje u Nemačkoj i Francuskoj koje negativno utiču i na ostatak evrozone.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>