• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta će se dogoditi sa Srbijom ako vodonik zameni gorivo: Evo kako će to uticati na cene automobila

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbija je na pragu noviteta

  • 1
hydrogen cars, automobili na vodonik Foto: Shutterstock

Vodonik, ili "sveti gral" kako ga neki nazivaju uskoro bi mogao da postane jedan od najbitnijih elemenata na Zemlji, budući da će se koristiti u industriji, kao zamena za goriva, ali i drugačiji način grejanja.

Primena vodonika u Srbiji

Kako se navodi, vodonik će se koristiti najpre u industrijskim sistemima za proizvodnju đubriva. Srbija polovinu korišćenog đubriva uvozi, što je veliki trošak. Na ovaj način zagađenje bi trebalo da se smanji, ali i obezbedi sopstvena proizvodnja. Tu je naravno i poljoprivredna proizvodnja, Železara, industrija nafte,proizvodnja elekrične energije...

Srednjoročni plan jeste da automobili, autobusi umesto goriva koriste vodonik. Ovo ima dvojaku ulogu, budući da ako dođe do požara, vodonik je poznat po tome što se gasi sam od sebe.

- Cena automobila koji funkcioniše preko vodonika bi trebalo da bude ista kao što je kod električnih auta- istakla je Jasmina Grbović.

Srbija gas je oformila tim koji trenutno radi na dva bitna projekta

1. Plavi Dunav - reka je odlična prilika kako se može dopremiti vodonik sa jednog mesta na drugi, i to na bezbedan način. Luka Pančevo sadrži sjajne resurse i tu se može započeti proizvdnja.

2. Sombor- manje postrojenje koje će proizvoditi vodonik i ubrizgavati u transportni sistem Srbije.

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko Kecman

    25. mart 2024 | 08:39

    Zeleni vodonik, proizveden elektrolizom vode, nikad ne može da bude energetski efikasno i komercijalno prihvatljivo gorivo za vozila, jer se to protivi zakonima fizike i ekonomije. Energetska efikasnost primene zelenog vodonika u vozilima je cca 33%, a kod električnih vozila je cca 77%.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>