• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo pravde SAD tužilo Epl zbog monopola na tržištu pametnih telefona

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Epl je u saopštenju odbacio navode

  • 0
Apple, Epl, logo, znag Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država tužilo je danas američku kompaniju Epl zbog navodnog monopola na tržištu pametnih telefona.

Dugo očekivana tužba dolazi nakon višegodišnjih tvrdnji kritičara da Epl nanosi štetu konkurenciji zbog restriktivnih uslova svoje prodavnice aplikacija, visokih naknada i strogo kontrolisanog pristupa svom hardveru i softveru, prenosi Si-En-En (CNN).

- Epl potkopava aplikacije, proizvode i usluge koje bi inače učinile korisnike manje zavisnim od njihovih ajfona - navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Prema navodima tužioca, Epl koristi svoj monopol "da izvuče više novca od potrošača, programera, kreatora sadržaja, umetnika, izdavača, malih preduzeća i trgovaca".

Na primer, Epl omogućava korisnicima ajfona da bez problema šalju visokokvalitetne fotografije i video zapise jedni drugima, ali multimedijalni sadržaji koji stižu preko telefona sa operativnim sistemom Android su sporiji i lošijeg kvaliteta.

Tužilac tvrdi da je Epl koristio kontrolu nad operativnim sistem iOS koji se koristi u ajfonima da blokira inovativne nove aplikacije i usluge striminga u oblaku (klaudu), kao i da je namerno ograničio mogućnost povezivanja konkurentskih pametnih satova sa ajfon uređajima.

Epl je u saopštenju odbacio navode iz ove tužbe i smatra da bi ona postavila "opasan presedan" koji bi dozvolio vladama da se mešaju u dizajniranje tehnologija, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>