• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka Đedović Handanović se sastala sa Simensom i EPS-om povodom projekta vetroparka Kostolac

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vetropark će imati 20 vetroturbina koje će snabdevati električnom energijom oko 30.000 domaćinstava

  • 0
Vetropark Kostolac Foto: TANJUG/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ/ nr

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predstavnicima kompanije Siemens Energy Serbia i Elektroprivrede Srbije A.D. o realizaciji projekta vetroparka Kostolac.

Ministarka je navela je da je neophodno da sve strane poštuju utvrđenu dinamiku radova kako bi projekat bio gotov u skladu za zadatim rokovima, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

- U toku su pripremni radovi, dok postavljanje vetrogeneratora očekujemo tokom leta. Vetropark će imati 20 vetroturbina koje će snabdevati električnom energijom oko 30.000 domaćinstava i biće prvi proizvodni kapacitet EPS-a iz obnovljivih izvora energije što će energetskom sistemu obezbediti novih 66 megavata (MW) zelene energije-  rekla je ministarka.

Đedović Handanović je ukazala da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i da je u strateškim dokumentima utvrdila da će do 2030. godine dobijati 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Vetropark Kostolac Foto: TANJUG/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ/ nr

- Srbija je zemlja sa izuzetnim solarnim i vetropotencijalom koje treba da iskoristimo na najbolji mogući način u energetskoj tranziciji. Realizacijom investicija u obnovljivim izvorima energije (OIE) omogućavamo više zelenih megavata i smanjujemo zavisnost od fosilnih goriva- rekla je ministarka.

Dodala je da je plan da se do kraja decenije obezbedi ukupno 3,4 gigavata (GW) zelene energije, i to investicijama iz javnog i privatnog sektora, kao i da je veoma važno da EPS nastavi da bude deo tog procesa, navodi se u saopštenju.

Izgradnja vetroparka Kostolac finansira se sredstvima Investicionog okvira za Zapadni Balkan Evropske unije od 30 miliona evra i bespovratnim sredstvima i kreditom Nemačke razvojne banke (KfW) od 81,8 miliona evra, dok Vlada Republike Srbije, odnosno EPS, doprinosi sa 32,2 miliona evra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>