• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povlači se serija dečijih lekova sa tržišta u Hrvatskoj, ovo je razlog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako se navodi, povlačenje se sprovodi iz preventivnih razloga

  • 1
Dete, bolest, prehlada, kašalj Foto: Shutterstock Ilustracija

Kompanija Sandoz d.o.o. i hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode Halmed objavile su da se serija lekova Fluimukan Junior 20 mg/ml, oralna upotreba, povlače sa tržišta.

Saopštenje vam prenosimo u celosti:

"Kompanija Sandoz d.o.o., nosilac odobrenja za lek Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna upotreba (acetilcistein), u saradnji s Agencijom za lekove i medicinske proizvode (HALMED) sprovodi povlačenje serija MS8992 i NB5852 predmetnog leka.

Povlačenje se sprovodi iz preventivnih razloga, do nivoa apoteka. Navedene serije leka povlače se na osnovu sumnje u neispravnost u kvalitetu koja se odnosi na moguću pojavu zagađenja tečnosti česticama ambalaže.

Lek se izdaje bez recepta. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lekovi. Bolesnici treba da se obrate svom apotekaru ili doktoru u slučaju bilo kakvih pitanja.

Inače, zdravstveni radnici su obvezni da prijave HALMED-u svaku nuspojavu leka, kao i neispravnost u kvalitetu leka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lek takođe mogu nuspojavu prijaviti direktno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom lekaru ili apotekaru radi savetovanja o načinu nastavka terapije".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>