• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Švedski proizvođač baterija ulaže 4.5 milijardi evra u pogon u Nemačkoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi vetropark u Nemačkoj izgrađen je 1987. godine u obližnjem okrugu Ditmaršen

  • 0
Northvolt Foto: Shutterstock

Svedski proizvođač baterija Northvolt započeo je izgradnju fabrike baterija u Nemačkoj, u koju planira da uloži 4,5 milijardi evra. Fabrika u blizini grada Hajde u severozapadnoj državi Šlezvig-Holštajn proizvodiće do milion baterijskih ćelija za električne automobile i otvarati 3.000 radnih mesta. Početak proizvodnje planiran je za 2026. godinu.

Plan za masovnu proizvodnju "najzelenije" baterije na svetu

Northvolt planira masovnu proizvodnju "najzelenije" baterije na svetu. Fabrika će za hlađenje koristiti prečišćenu tehnološku otpadnu vodu, a višak toplote bi mogao da se iskoristi u potencijalnom sistemu grejanja za Hajde, grad sa oko 22.000 stanovnika. U planu je i izgradnja pogona za reciklažu starih baterija za električne automobile.

- Fabrika će dati podsticaj celom Šlezvig-Holštajnu, posebno njegovoj zapadnoj obali - rekao je državni ministar ekonomije Klaus Rue Madsen.

Nortvolt ističe da su za Heide odlučili zbog obilne energije vetra na toj lokaciji. Prvi vetropark u Nemačkoj izgrađen je 1987. godine u obližnjem okrugu Ditmaršen, podsetili su oni.

Pored generalnog direktora Northvolta Petera Karlsona i premijera Šlezvig-Holštajna Danijela Gintera, kancelar Olaf Šolc i ministar ekonomije Robert Habek takođe bi trebalo da budu prisutni na ceremoniji postavljanja temelja za novu fabriku.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>