• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Borba protiv korupcije na kineski način: Bivšem predsedniku Fudbalskog saveza - doživotni zatvor

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čen Šujuan početkom godine priznao krivicu za prihvatanje mita u vrednosti većoj od 10,5 miliona evra

  • 1
Chen Xuyuan Foto: Handout / AFP / Profimedia

Bivši predsednik Kineskog fudbalskog saveza Čen Šujuan, osuđen je na doživotni zatvor zbog primanja mita, navode državni mediji te zemlje koje citira BBC.

Šujuan je u januaru priznao krivicu za prihvatanje mita u vrednosti od ukupno 81 milion juana (10,53 miliona evra).

Antikorupcijska kampanja koju predvodi predsednik Si Đinping proširila se na sport, bankarstvo i vojsku. U fudbalu je više od deset trenera i igrača bilo - ili je pod aktivnom istragom.

Na suđenju na Srednjem narodnom sudu u Huangšiju u centralnoj Kini otkriveni su Čenovi nezakoniti postupci od 2010. do 2023. godine, koji uključuju i njegovu raniju funkciju predsednika i predsednika Upravnog odbora Šangajske međunarodne luke.

Tužioci su naveli da je Čen prihvatao novac i dragocenosti u zamenu za pomoć u dobijanju projektnih ugovora i organizovanje sportskih događaja. Presuda suda u koju je agencija Sinhua imala uvid, kaže da je naneo "ogromnu štetu" kineskom fudbalu.

Državni mediji takođe navode da su još tri visoka fudbalska zvaničnika osuđena u utorak na zatvorske kazne od osam do 14 godina zbog korupcije.

Ranije ove godine, bivši vezni igrač Evertona i bivši selektor kineske nacionalne muške fudbalske reprezentacije, Li Tie, priznao je nameštanje mečeva i davanje mita, uključujući i Čenu, kako bi dobio najvišu trenersku funkciju u Kini.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova takođe je potvrdilo da je južnokorejski fudbaler Son Jun-ho, koji je igrao za Šandong Taisean, bio zadržan u policijskom pritvoru zbog slučaja mita. Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje saopštilo je ovog vikenda da je pušten iz pritvora.

U prošlosti je predsednik Si izrazio ambiciju da od Kine napravi zemlju koja dominira u fudbalu. Godine 2011. govorio je o svoje "tri želje": ponovno kvalifikovanje na Svetsko prvenstvo, organizacija turnira i osvajanje trofeja jednog dana.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    26. mart 2024 | 15:08

    Ako primenimo ovaj način kažnjavanja, nijedan fudbalski funkcioner u poslednjih 50 godina ne bi bio na slobodi!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>