• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skoro četvrtina domaćinstava u ovoj zemlji ima finansijske probleme iako je stopa inflacije pala

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cena hrane je u februaru porasla za 4,5 odsto a godišnja stopa inflacije je u februaru pala sa januarskih četiri odsto na 3,4 odsto

  • 0
Severni London Foto: Shutterstock/I Wei Huang

Skoro četvrtina domaćinstava u Velikoj Britaniji ima finansijske probleme uprkos znatno sporijem međugodišnjem rastu cena hrane, zaključak je najnovijeg istraživanja agencije Kantar.

- Inflacija prehrambenih proizvoda se značajno smanjila od kako je u martu 2023. dostigla vrhunac od 17 odsto, ali mnoga britanska domaćinstva i dalje imaju poteškoće-  izjavio je šef odeljenja agencije Kantar za maloprodaju i potrošače, Frejzer Mekevit.

Prema njegovim rečima, 23 odsto britanskih domaćinstava je saopštilo da ima finansijske probleme, što je isti procenat kao u novembru 2023. godine.

Cena hrane u Velikoj Britaniji je u februaru porasla za 4,5 odsto, što je najmanje za poslednjih 12 meseci, prenosi Gardijan.

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji je u februaru pala sa januarskih četiri odsto na 3,4 odsto i sada je najniža od septembra 2021. godine, objavila je prošle nedelje britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) na svom vebsajtu.

Rezultati za februar su bolji nego što su očekivala tržišta koja su predviđala inflaciju od 3,5 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>