• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Gost koji ne zna da ode: Amerikanac živeo 5 godina u poznatom hotelu bez plaćanja

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Miki Bareto tvri da je direktni potomak Kolumba i da je zapravo vlasnik hotela Njujorker

  • 0
New Yorker Hotel Foto: Shutterstock/gary yim

Jednog junskog popodneva 2018. godine, čovek po imenu Miki Bareto prijavio se u hotel Njujorker. Dobio je sobu sa brojem 2565, dvokrevetni smeštaj sa pogledom na centar Menhetna skoro potpuno zaklonjen spoljnim zidom. Za jedno noćenje platio je 200,57 dolara. Međutim, sledećeg jutra Miki se nije odjavio iz hotela, već je nastavio da živi u njemu sledećih pet godina bez plaćanja.

Policija je u februaru uhapsila Mikija Bareta i optužila ga za podnošenje lažnih imovinskih dokumenata nakon što je pokušao da preuzme vlasništvo nad hotelom, saopštilo je Okružno tužilaštvo Menhetna. Miki je rođen u Brazilu a u SAD je došao da studira 1990ih godina.

Tužioci su rekli da je Bareto izbegao plaćanje kirije u vrednosti od više hiljada dolara koristeći malo poznati lokalni zakon o stanovanju, između ostalih navodnih zločina, i da je pokušao da naplati kiriju od drugog stanara ove zgrade, preneo je Biznis Insajder.

Za okružnog tužioca Menhetna, ova poslednja drskost je bilo kap koja je prelila čašu.

- Kao što se navodi u optužnici, Miki Bareto je više puta i na prevaru tvrdio da je vlasnik jedne od najpoznatijih znamenitosti grada, hotela Njujorker- rekao je tužilac Alvin Breg u saopštenju.

Bareto se trenutno suočava sa 24 optužbe, uključujući 14 tačaka za krivična dela prevare, za delove svoje razrađene petogodišnje prevare. Ako bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, objavio je Nju Jork Tajms.

Baretov boravak u poznatom hotelu - koji je na svom vrhuncu ugostio brojne dostojanstvenike i poznate ličnosti, uključujući Muhameda Alija i Džona F. Kenedija — datira od trenutka kada je prvi put saznao za Kodeks za stabilizaciju stanarine u Njujorku. Ovaj zakon daje stanarima koji borave u pojedinačnim prostorijama u zgradama izgrađenim pre 1969. godine pravo da zahtevaju šestomesečni zakup.

Nakon što je ostao u sobi 2565 jednu noć  Bareto je odlučio da je on, u stvari, stanar. Međutim, kada je zatražio šestomesečni zakup hotela, odmah je odbijen.

Bareto - kalifornijski transplant sa sklonošću teorijama zavere koji takođe tvrdi da je samoproglašeni vođa plemenske zajednice koju je osnovao u Brazilu, prema Njujork tajmsu - odbio je da prihvati ne kao odgovor.

Bareto je 2018. godine tužio Udruženje Sveti Duh za ujedinjenje svetskog hrišćanstva, koje je kupilo hotel Njujorker 1976. godine. Uprkos prvobitnom odbijanju sudije, slučaj je eskalirao do državnog Vrhovnog suda. Bareto je na kraju dobio žalbu jer se vlasnici zgrade nisu pojavili na suđenju.

Iako je hotelu naređeno da Baretu da ključ, dve strane se nikada nisu dogovorile o uslovima zakupa. Pošto nije mogao da bude iseljen, živeo je u hotelu besplatno.

Tek u julu 2023. sudija je presudio u korist hotela, navodeći Baretov propust da potpiše ugovor o zakupu ili plati kiriju, navodi Nju Jork Tajms.

Tužilac je rekao da se tokom godina Bareto lažno predstavljao kao vlasnik hotela i pokušao da profitira od zgrade. To je uključivalo registraciju hotela pod njegovim imenom u Odeljenju za zaštitu životne sredine grada Njujorka kao deo napora da se bankovni računi hotela prenesu na sebe, rekao je okružni tužilac.

Vlasnici hotela su 2019. godine takođe tužila Bareta zbog toga što se predstavljao kao vlasnik hotela na LinkedInu i postavio falsifikovani dokument na gradsku veb stranicu. Slučaj je u toku, a Bareto je u međuvremenu dobio instrukcije da se uzdrži od izjava da je vlasnik zgrade.

- Nikada nisam nameravao da počinim bilo kakvu prevaru. Ne verujem da sam ikada počinio bilo kakvu prevaru. I nikada nisam zaradio ni peni od ovoga - rekao je Bareto za AP.

Miki Bareto - koji tvrdi da je direktan potomak Kristofera Kolumba, prema Tajmsu - sada čeka suđenje.

U potezu koji je bizaran i nadrealan kao i ceo njegov trik, pre nego što je pušten iz policijskog pritvora ranije ove godine, tvrdio je da je pozvao Belu kuću, ostavljajući poruku u kojoj je naveo gde se nalazi.

Prema pisanju Tajmsa, nema dokaza koji bi ukazivali na bilo kakvu vezu između Bareta i Bele kuće.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>