• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đedović Handanović prisustvovala potpisivanju ugovora o finansijskom aranžmanu za vetropark Pupin

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godišnja proizvodnja vetroparka će moći da snabdeva oko 40.000 domaćinstava u Srbiji

  • 0
Ministarka Dubravka Đedović Handanović u vetroparku Pupin Foto: Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović prisustvovala je potpisivanju ugovora između “Elektroprivrede Srbije” i kompanije “Enlight K2-Wind”, kojima se omogućava više zelene energije za snabdevanje domaćeg tržišta, na osnovu aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije koje je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike.

- Vetropark Pupin je drugi od devet projekata koji su dobili podsticaj na prošlogodišnjim aukcijama. Godišnja proizvodnja vetroparka će moći da snabdeva oko 40.000 domaćinstava u Srbiji. Važno je što će sva proizvedena energija iz ove elektrane biti iskorišćena za energetski sistem Srbije, čime se daje doprinos većoj sigurnosti snabdevanja- rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila da je država unapredila zakonodavni okvir i propise kako bi stvorila povoljan ambijent za više investicija u zelenu energiju koja će u budućnosti postati glavni domaći izvor električne energije, ali da su ostvarivanje ciljeva energetske tranzicije potrebna i javna ulaganja.

- Država i Elektroprivreda Srbije će značajno više ulagati u nove proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora, a prvi EPS-ov vetropark će biti na mreži početkom naredne godine. U toku su pregovori za 1 GW samobalansiranih solarnih elektrana sa konzorcijumom koji predvodi „Hjundai Inžinjering” i koje će po završetku izgradnje biti u vlasništvu države. Prioritet u investicionim planovima i najvažniji energetski projekat je reverzibilna hidroelektrana Bistrica, koja će omogućiti lakšu integraciju zelene energije na mrežu- rekla je Đedović Handanović.

Istakla je da će se, zahvaljujući planu sistema podsticaja korišćenja OIE, obezbediti ukupno 1.300 MW novih kapaciteta iz OIE u trogodišnjem periodu, i da se sledeći krug aukcija organizuje u ovoj godini, na kome će biti ponuđen kapacitet od najmanje 400 MW za solarne i vetroelektrane.

- Srbija ima značajno više sunčanih dana od Nemačke, ali taj potencijal ne koristimo u dovoljnoj meri. Vlada Srbije nastaviće da jača regulatorni okvir i čini ga još predvidljivijim, a kompanije iz privatnog sektora pozivam da kandiduju svoje projekte na narednim aukcijama i da zajedno ubrzamo put Srbije ka većoj energetskoj sigurnosti korišćenjem potencijala obnovljivih izvora-  poručila je ministarka.

Đedović Handanović je navela da je za postizanje ciljeva energetske tranzicije potrebno učešće i privrede i građana, kao i da se broj prozjumera povećao sedam puta u poslednjih 18 meseci.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>