• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko će Ameriku koštati obnova srušenog mosta? Bajden naglasio da će pomeriti nebo i zemlju da ga napravi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki predsednik rekao je da će država platiti kompletan trošak rekonstrukcije mosta

  • 2
Rušenje mosta u Merilendu Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da će država finansirati restauraciju mosta u Baltimoru posle strašne nesreće. Zbog toga stručnjaci su analizirali koliko bi takav poduhvat mogao da košta SAD.

Lokalni zvaničnici su naglasili da više od milion brodskih kontejnera godišnje uđe i izađe iz ove luke, ali da je zbog havarije ona do daljnjeg zatvorena za sav pomorski i veći deo drumskog saobraćaja.

- Diverzije se već dešavaju sa ogromnim posledicama po osiguranje tereta. Takva skretanja povećavaju troškove. Potreba za bržom rekonstrukcijom dovešće do troškova najmanje deset puta veći od prvobitnih troškova iz 1970-ih od oko 60 miliona dolara. Biće to skupa rekonstrukcija - rekao je Dejvid. McKenzie iz konsultantske kuće COVIfonden.

Američki predsednik rekao je da će država platiti kompletan trošak rekonstrukcije mosta i naglasio da će pomeriti nebo i zemlju kako bi se luka što pre obnovila.

- Luka Baltimor je jedno od najvećih brodskih čvorišta u zemlji. To je najveća luka u Americi za uvoz i izvoz automobila i lakih kamiona. Kroz tu luku svake godine prođe 850.000 vozila i mi ćemo je pokrenuti što pre. 15.000 zavisi od te lučke poslove - rekao je Bajden.

Kada je reč o samoj luci, Baltimor je 11. najveća luka u SAD u smislu pretovara kontejnera.

- U januaru ove godine kroz luku je prošlo 56.332 tone automobila i auto delova, 62.387 tona šumskih proizvoda i 199 tona čelika i drugih metala - saopštila je luka.

Količina tereta je takođe porasla u trećem kvartalu 2023. i premašila je rekordnih 74,3 milijarde dolara stranog tereta koji je prošao kroz luku 2022. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misadosta

    28. mart 2024 | 01:43

    Pa sto da ne Amerika je svetska velesila no najveci svetski duznik ali nema veze obnovice oni to od naroda Amerike kada moze finansirati rat u tudjoj zemlji Ukraini zasto ne bi mogli svoj most obnoviti

  • Vlada

    4. april 2024 | 19:45

    To ce vam kinezi za tri mjeseca sklepati al naravno uz koncesiju a ako necete onda se guzite godinu dana a tek uz Bajdena oh oh oh ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>