• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Makron i Lula da Silva lansirali podmornicu: Napravljena u Brazilu sa francuskom tehnologijom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brazilska vlada navodi da joj je flota podmornica potrebna za odbranu njene obale kao i naftnih polja u Atlanskom okeanu.

  • 0
Macron u Brazilu Foto: Tanjug/AP Photo/Silvia Izquierdo)

Predsednik Francuske Emanuel Makron, koji je boravio u Brazilu ove nedelje, i predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva prisustvovali su pokretanju podmornice napravljene uz pomoć francuske tehnologije.

Dva predsednika su na ceremoniji povlačenjem poluge pokrenuli treću podmornicu na dizel pogon u sklopu partnerstva Francuske i Brazila vrednog 10 milijardi dolara, a čiji je cilj da do kraja decenije napravi prvu podmornicu napajanu nuklearnom energijom, prenosi Rojters.

Macron Brazil Foto:Tanjug/AP Photo/Silvia Izquierdo

Projekat dve zemlje je počeo 2008. godine, tokom prvog mandata Lule, u saradnji sa francuskom državnom firmom "Pomorska grupa".

Brazilska vlada je navela da joj je flota podmornica potrebna za odbranu njene obale dugačke skoro 7.500 kilometara i njenih naftnih polja u Atlanskom okeanu.

Program, nazvan ProSub, najveći je brazilski projekat međunarodne saradnje u sektoru odbrane, rekao je Lula, i još jedno mnaglasio da ima za cilj da zaštiti svoj suverenitet nad vodama odakle dolazi 85 odsto nafte i 75 odsto gasa u zemlji.

Makron je bio u trodnevnoj poseti Brazilu sa ciljem da popravi bilateralne odnose i strateško partnerstvo koje je narušeno tokom mandata prethodnog brazilskog predsednika Žaira Bolsonara,navodi Rojters

Lula Da Silva je dočekao Makrona u utorak 26. marta u Belemu gde su se obavezali da će zajedno raditi na zaustavljanju krčenja amazonske šume.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>