• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predstavljene prigodne markice EXPO 2027: Ova izdanja ćemo slati naredne 3 godine širom sveta

Vreme čitanja: oko 3 min.

U pitanju je šest redovnih markica Expo 2027 koje promovišu predstojeći međunarodni događaj

  • 0
Muzej pošte Foto: Marko Jovanović

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Republike Srbije i JP "Pošta Srbije" predstavili su danas u Muzeju pošte Srbije prigodne markice povodom predstojeće međunarodne izložbe EXPO 2027. Ovime će biti izmenjen program izdavanja redovnih poštanskih maraka za period 2024-2027, u svrhu promocije iste.

Prikaz izdanja koje će Pošta Srbije objaviti u narednom periodu sadrži šest redovnih poštanskih maraka Expo 2027. Od 2024. do 2027. godine, one će se nalaziti na gotovo svim pošiljkama koje iz Srbije idu za inostranstvo, kao i na većini pošiljaka u domaćem poštanskom saobraćaju, što je ukupno više od dva miliona pošiljaka na godišnjem nivou.

Prezentovanju markica, prisustvovali su ministar finansija Siniša Mali, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, v.d. direktora JP „Pošta Srbije” Zoran Đorđević i direktor preduzeća EXPO 2027 Dušan Borovčanin.

Ovom prilikom ministar Mali je izrazio veliko zadovoljstvo što je u prilici da sa kolegama predstavi redovne poštanske markice koje će nositi motive EXPO 2027, najveće svetske manifestacije koja će tada biti održana u Beogradu.

- Ovo je samo jedan mali korak ka promiciji tog, za nas veoma važnog, ako ne i najvažnijeg događaja u naredne tri godine u našoj zemlji - rekao je ministar Mali.

Motivi redovnih markica za period 2024-2027. zasnovani su na "reprintu" izdanja markica autora čuvenog hrvatskog i jugoslovenskog slikara Petra Jakelića, koje je tadašnja Zajednica jugoslovenskih PTT objavila povodom međunarodne izložbe EXPO 1967 u Kanadi.

- Mislim sa svi znamo kako je svet nastavio da se tehnološki razvija u periodu posle 1967. godine. To želimo da uradimo i u Beogradu. Želimo da ovaj EXPO 2027 bude pravi pokazatelj svega onoga što Srbija ima da ponudi. Hoćemo da u naredne tri godine investiramo u putnu i železničku infrastrukturu, ali i u razvoj veštačke inteligencije i svega onoga što treba Srbiju da predstavi u najboljem mogućem svetlu 2027. godine - dodao je Mali.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izrazio je veliko zadovoljstvo što će od danas pa do 2027. godine širom širom Srbije i sveta da putuju poštanske marke na kojima će da piše EXPO 2027 kao obeležje velike pobede Srbije.

- Želimo da to bude nešto što do sada nije viđeno. Želimo da prikažemo Srbiju kao zemlju tehnologije, nauke, novih vrednosti, kreativnih industrija, informacionokomunikacionih tehnologija i to ćemo sigurno postići na EXPO 2027 - rekao je ministar Jovanović.

- Dalje ulaganje u naš inovacioni ekosistem gde ćemo do kraja godine već imati multifunkcionalni kreativni centar "Ložionica" koji će biti simbol naše inovativnosti i kreativnosti i okupljati mlade i kreativne ljude iz Srbije i sveta. Očekujemo i završetak velikog inovativnog distrikta u Kragujevcu koji će praktično postati srpska Silicijumska dolina. Do 2027. godine moramo puno da uradimo i sa izgradnjom optičke infrastrukture, da povežemo svako selo u Srbiji na optički internet i da uvedemo 5G mrežu koja je preduslov za mnoge tehnološke inovacije - dodao je ministar.

V.d. direktora JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević je ukazao da je promena već počela i da će dobijati sve veći zamajac kako se priblizavamo događaju EXPO 2027.

Đorđević je naveo da je srećna okolnost što je ova poštanska marka, koja je 1967. godine objavljena  u Jugoslaviji, kao marka koja je pratila najveću prezentaciju tadašnje Jugoslavije na Expo 1967 u Kanadi i koja sada, igrom slučaja, promoviše Srbiju, 60 godina kasnije.

- Igrom slučaja, autor je tada osmislio i dizajnirao ove marke kao da je, nekako, predosećao nešto što je danas najvažnije a to je digitalizacija. Motivi na njima su vezani za digitalizaciju. Mi danas, kroz ovu poštansku marku želimo da promovišemo Srbiju za EXPO 2027, a same 2027. godine imaćemo specijalnu prigodnu marku koja će posebno da obeleži taj događaj i ostaviti trag u budućnosti da je Srbija bila domaćin jednog velikog događaja - rekao je Đorđević.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>