• 42
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić obišao radove na pruzi Niš - Dimitrovgrad: Za dva sata i 10 minuta stizaće se do centra Beograda

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Radovi na rekonstrukciji međunarodne pruge od Niša do Dimitrovgrada počeli su krajem prošle godine

  • 42

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na rekonstrukciji i modernizaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada, na deonici Pirot - Sukovo.

- Računam da će to biti 430 miliona evra, a za ovu deonicu Niš-Dimitrovgrad dobićemo 108 miliona evra od Evrope - poručio je predsednik po dolasku.

Vučić je poručio da će se za 2 sata i 10 minuta stizati iz centra Beograda u centar Niša.

- Nadam se da ćemo sve da završimo, voleli bismo kad bi moglo do maja 2027. ali je realno do kraja 2027. godine - poručio je Vučić na pitanje kada bi moglo da bude gotovo.

Vučić je naglasio i da je obilaznica oko Niša strašno važna za ljude koji žive u tom gradu, a kako je ministar Vesić potvrdio, radovi će krenuti 1. juna.

Zvanična obraćanja

- Železnički projekat će doprineti daljem napretku Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji. Kroz modernizovanu i bezbednu železnicu koja će doprineti daljem regionalnom razvoju i takođe povećati konkurentnost ovog divnog jugoistočnog dela Srbije - poručio je Emanuel Žiofre u Pirotu.

Ambasador Evropske unije u Srbiji poručio je da će ova linija biti unapređena najboljim evropskim sistemom, kao i da će biti elektrifikovana.

- Znamo da je transportna infrastruktura, uključujući i železnicu, ključna za privredni rast - rekao je Žiofre i poručio da će ovo dovesti nove investicije u Srbiju.

Naglasio je i da će logistčki centar u slobodnoj zoni Pirota, doneti dodatne koristi za veći kapacitet ove železničke deonice.

- Takođe smo radli i na gasnoj interkonekciji za šta veliku korist imaju građani, ali i privreda. Drago nam je što radimo na projektima koji donose direktne benefite ljudima i državi - zaključio je Žiofre.

Nakon obraćanja ambasadora, Vučić je poručio da duguje ogromnu zahvalnost Evropskoj uniji i komisiji zbog finansija koje su doneli.

aleksandar vučić Printskrin: Jutjub/Tanjug News Agency

- Da dođemo do jedinstvenog evropskog tržišta to je mnogo teško u ovom trenutku. Ako neko to može da bude u budućnosti sa Zapadnog Balkana a bez mnogo negativnih posledica, onda je to Srbija - poručio je Vučić i dodao da se uzda u reformatorsku ulogu.

- Mi moramo da budemo zdrava ekonomija, to je naš cilj i želja i zato mi je važno da možemo da se dičimo ovakvim projektima. Zaboravili smo bili na vozove, moraćemo uskoro da gradimo ka Crnoj Gori. Moramo da uradimo oko Kragujevca, da spojimo kako sa Kraljevom, naravno sa Čačkom i Užicu, ali i sa Beogradom, da bude neuporedivo brže nego što je danas. Mnogo posla imamo i kada vidite da ste jednu stvar uradili danas, onda tražite drugu - ističe Vučić.

Radovi na rekonstrukciji međunarodne pruge od Niša do Dimitrovgrada počeli su krajem prošle godine, podizanjem starih šina kod pirotskog sela Staničenje. Reč je o deonici u dužini od 86 kilometara, a rok za završetak radova je 1.276 dana.

Izvođač radova je kompanija Trejs, a vrednost radova je oko 170 miliona evra. U pitanju je jedina deonica na trasi evropskog železničkog Koridora 10 koja nije elektrificirana.

Pruga izgrađena 1886. godine

Nije rekonstruisana decenijama pa su vozovi na pojedinim deonicama išli brzinama do 30 kilometara na sat.

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić rekao je juče Tanjugu da se rekonstrukcija međunarodne pruge Niš - Dimitrovgrad uveliko radi u okolini Pirota i da izvođači obavljaju radove u skladu sa predviđenom dinamikom.

Kako je rekao, strateški je značaj ovog posla za Pirot jer se očekuje da usledi reafirmacija železničkog saobraćaja, ali i da se ova vrsta saobraćaja odvija neuporedivo bezbednije nego što je to sada slučaj.

- Veliko nam je zadovoljstvo da posle putnog Koridora 10, imamo rekonstrukciju i železničkog koridora, što je od velikog značaja za privredu, ali i za ceo ovaj deo Srbije. Ono što smo mi kao lokalna samouprava sa Ministarstvom građevinarstva dogovorili jeste da se posebno vodi računa na to da pruga bude sigurnija. Počev od naselja Radin Do, kroz koje prolazi međunarodna pruga, propust će biti širi i bezbedniji, imaćemo dva pothodnika kod Železničke stanice, zatim most od 15 metara na ulazu u naselje Đeram - rekao je Colić.

Istakao je da će u urbanim delovima pruga biti zvučno izolovana, a pružni prelazi mnogo bezbedniji.

Veoma zahtevni radovi na rekonstrukciji pruge odvijaju se tako što se naizmenično prekida saobraćaj.

- Mi smo veoma zadovoljni dinamikom kojom se ova pruga rekonstruiše i očekujemo da železnički saobraćaj, i putnički i teretni, kada ovaj posao bude završen bude neuporedivo kvlaitetniji u budućnosti - rekao je Colić.

Međunarodna pruga od Niša ka Sofiji, bila je u veoma lošem stanju, a na pojedinim deonicama godinama unazad kompozicije teretnjaka su se kretale redukovanom brzinom, na svega tridesetak kilometara na sat.

Upravo zbog dotrajale pruge, krajem 2022. godine nedaleko od Pirota desio se i akcident kada su se izvrnuli vagoni koji su prevozili amonijak, pa je došlo i do curenja amonijaka.

Kada ova investicija bude završena, kompletan železnički saobraćaj odvijaće se neuporedivo bezbednije.

Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije je ranije rekao da ovaj projekat, osim rekonstrukcije pruge od Sićeva do Dimitrovgrada, podrazumeva i izgradnju pružne obilaznice oko Niša u dužini od oko 22 kilometra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    28. mart 2024 | 12:54

    Svaka čast, bravo predsedniče!Daj boze da ostanete zauvek na vlasti, sa vama imamo sigurnu budućnost ! NAPRED SRBIJA

  • Daca

    28. mart 2024 | 12:50

    Srbija ne sme stati,već će još brže,bolje i jače da se razvija na svim poljima.

  • Daca

    28. mart 2024 | 12:50

    Srbija ne sme da stane odgovorna politika Vucica je napravila od naše zemlje ekonomski mocnu zemlju!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>