• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi Zeland pada u drugu recesiju u poslednjih 18 meseci kako se privreda smanjuje

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar za regulativu Dejvid Simor rekao je da će trenutni ekonomski uslovi dovesti do smanjenja budućeg budžeta zemlje

  • 0
Novi Zeland recesija pad standarda Foto: Shutterstock/A Kisel

Novi Zeland je ušao u drugu recesiju u poslednjih 18 meseci nakon što je poslednji krug podataka o BDP-u potvrdio da se njegova ekonomija smanjila u poslednjem kvartalu 2023. Ekonomija zemlje se smanjila za 0,1% u kvartalu do decembra i 0,7% po glavi stanovnika, objavila je u četvrtak zvanična agencija za statistiku Novog Zelanda Stats NZ.

Najnoviji pad prati smanjenje od 0,3% u septembarskom kvartalu, što ispunjava tehničku definiciju recesije. To je drugi događaj recesije na Novom Zelandu u poslednjih 18 meseci.

Statistike NZ kažu da je Novi Zeland u četiri od poslednjih pet kvartala vratio negativne brojke BDP-a i da je imao stagnirajuću godišnju stopu rasta od samo 0,6%.

Pad se uglavnom očekivao jer je novozelandska centralna banka prognozirala stabilnu cifru, dok su bankarski ekonomisti sugerisali niz rezultata između uske kontrakcije i delimičnog rasta. Pomaganje u podržavanju ekonomije južnopacifičke ostrvske države predstavlja rekordan unos migracija, koji je dostigao rekordni vrhunac od 141.000 novih dolazaka u 2023. Bez tog rasta stanovništva koji stimuliše inače stagnirajuću ekonomiju, ekonomska pozicija Novog Zelanda bi klizila još bržom brzinom.

Ministar za regulativu Dejvid Simor rekao je da će trenutni ekonomski uslovi dovesti do smanjenja budućeg budžeta zemlje, uključujući smanjenje broja državnih radnika.

- Mi smo u padu, ali to za vas neće biti novost, jer već živite u tome - rekao je Simor.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>