• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Savezni sudija doneo odluku: Sem Benkmen Fridu naređeno da vrati milijarde dolara žrtvama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj iznos će ga verovatno finansijski onesposobiti do kraja života i ima za cilj da osigura da, ako on ikada zaradi novac, to ne ide njemu, već vladi i žrtvama

  • 0
Sam  Benkman Frid Foto: Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews, File

Savezni sudija je u četvrtak naložio Semu Bankman-Fridu da vrati više od 11 milijardi dolara kao deo kazne za prevaru kupaca i investitora u njegovoj propaloj razmeni kriptovaluta FTKS. Stručnjaci kažu da će ga ovaj iznos verovatno finansijski onesposobiti do kraja života.

- Ovo ima za cilj da osigura da, ako on ikada zaradi novac, to ne ide njemu, već vladi i žrtvama. On nikada neće moći da akumulira sredstva u svom životu, a ovaj proces se ne može eliminisati bankrotom - kao je Mičel Epner, bivši savezni tužilac, za Si-En-En.

Sud ima određeno diskreciono pravo u određivanju iznosa oduzimanja, ali se oni uglavnom zasnivaju na tome koliko novca je optuženi zaradio tokom svojih zločina, a ne koliko se razumno može očekivati da će platiti.

U svom memorandumu o kazni ranije ovog meseca, savezni tužioci su izneli svoje razloge za traženje 11 milijardi dolara zaplene. Rekli su da 8 milijardi dolara predstavlja sumu koju je Bankman Frid zaradio od prevare i zavere da se počini prevara nad klijentima FTKS-a, i imovina uključena u njegovu zaveru za pranje prihoda.

Još 1,72 milijarde dolara predstavlja iznos koji je FTKS prikupio od investitora lažnim izgovorom, a 1,3 milijarde dolara predstavlja novac koji Bankman-Friedova firma za trgovinu kriptovalutama duguje zajmodavcima, rekli su tužioci.

Da  li će žrtve dobiti kompenzaciju?

Za razliku od restitucije, gde novac od zaplenjene imovine ide direktno žrtvama, novac od zaplene poput ove uzima vlada i apsorbuje ga u trezor SAD. U četvrtak, američki okružni sudija Luis Kaplan rekao je da bi bilo nepraktično naložiti restituciju zbog komplikovane prirode slučaja i broja žrtava. Ali, on je presudio da bi vlada mogla nadoknaditi štetu žrtvama kolapsa FTKS-a oduzetom imovinom.

- U ovakvom slučaju, vlada i sud će imati prilično dobru predstavu o imovini Bankman-Frida i koliko ona vredi-  rekao je Entoni Kapozolo, bivši pomoćnik američkog tužioca u istočnom okrugu Nju Jorka. Nije jasno koliko Bankman-Frid trenutno vredi, ali verovatno nije ni blizu 11 milijardi dolara.

Utvrđivanje koliko će žrtve dobiti deo je internog procesa u okviru Odeljenja za pranje novca i povraćaj imovine Ministarstva pravde. Ovo bi moglo da odloži vreme potrebno da žrtve vide bilo kakvu isplatu. Obezbeđivanje odštete žrtvama zločina poput ovog može da trajati godinama.

Prošlog juna, advokati Elizabet Holms, osramoćene bivše izvršne direktorke Teranosa, rekli su da ona ima ograničena finansijska sredstva i da ne treba da bude primorana da plaća 250 dolara mesečno žrtvama svojih zločina nakon što bude puštena iz zatvora. Holmesu i bivšem izvršnom direktoru kompanije Ramešu Balvaniju naloženo je da žrtvama isplate restituciju od oko 452 miliona dolara.

Bernardu Mejdofu, koji je osuđen na 150 godina iza rešetaka zbog Ponzi šeme od 20 milijardi dolara koju je vodio, naloženo je da oduzme više od 170 milijardi dolara kada je osuđen 2009. Do sada je Ministarstvo pravde preraspodelilo oko 4 milijarde dolara Mejdofovim žrtvama.

Šta će de dogoditi kada bude izašao iz zatvora?

Dok bude ulazio u svoju 25-godišnju kaznu, Bankman-Fridova imovina biće predata državi, a ostatak novca koji duguje stajaće na figurativnoj polici dok ne bude pušten.

- Realnost je da je to trenutno irelevantno- rekao je Piter Kac, bivši advokat u odeljenju za prevare Ministarstva pravde.

Kada 32-godišnji Bankman-Fried izađe iz zatvora, vlada bi teoretski mogla uzeti deo svakog prihoda koji on zaradi, ali Kac kaže da to možda nije vredno njihovog vremena.

-Teoretski, oni bi mogli da uzmu bilo šta što on zaradi, ali praktična realnost je da će, ako završi sa poslom na kome zarađuje milione dolara ili ako ima neku finansijsku dobit, navaliće na njega. Ako ode i dobije posao u 7-Eleven marketu i zaradi 20 dolara na sat, moći će da živi - rekao je Kac.

-Vlada ne želi da optuženi postane štićenik države, ali nisu velikodušni. Pogledaće koliko zarađuje i koliko troši na potrepštine i kiriju -rekao je Kapozolo.

Veličina naloga za zaplenu znači da Bankman-Frid nikada neće moći da se oseća previše finansijski komforno i sigurno, jer bi ga vlada mogla večno goniti zbog novca i imovine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>