• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Velika kompanija na Balkanu gasi pogon sa 200 radnika: "Ne želimo da izgubimo zaposlene koji su dugo sa nama"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija je ove nedelje saopštila da pokušava da pronađe načine da se izvuče iz trenutne situacije

  • 0

Preduzeće ArcelorMittal, jedan od najvećih i najznačajnijih privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini, na pragu je opstanka. Kompanija je prošle godine ostvarila katastrofalne rezultate, a poslednji izveštaji nisu nimalo optimistični, piše BiznisInfo.ba.

Prema podacima koje BiznisInfo.ba prenosi, prihodi kompanije u prošloj godini iznosili su 732,8 miliona KM, što je dramatičan pad u odnosu na 1,54 miliona KM u 2022. godini. Dakle, prihodi za godinu smanjeni su za oko 320 miliona KM ili oko 30 odsto, što bi pogodilo svako preduzeće.

Kompanija je u prošloj godini zabeležila neto gubitak od 159 miliona KM. Neto dobitak u 2022. godini iznosio je 41 milion KM, a u 2021. godini više od 200 miliona KM. Akumulirani gubici na kraju 2023. godine iznose 201 milion KM, što predstavlja smanjenje kapitala preduzeća za 45 odsto.

Najveći faktori koji su uticali na finansijski učinak kompanije u 2023. godini bili su to što su isporuke gotovih proizvoda bile na najnižem nivou u poslednjih 14 godina, zbog manje tražnje od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu; kao i povećanje cene električne energije za 20 odsto, što rezultira dodatnim godišnjim troškovima od četiri miliona KM.

Takođe, prosečne prodajne cene čelika su u 2023. godini bile niže za 22 odsto u odnosu na 2022. godinu, a došlo je i do značajnog povećanja (20 miliona KM) troškova zarada od 16 odsto.

Kompanija je ove nedelje saopštila da pokušava da pronađe načine da se izvuče iz trenutne situacije, s obzirom da se zbog niske cene čelika na svetskom tržištu suočavaju sa velikim izazovima u poslovanju.

- Radimo na planu gde ćemo rasporediti naše zaposlene sa Koksare, koji su veoma dobri radnici i dugo su sa nama. Ne bismo želeli da izgubimo zaposlene koji su sa nama dugi niz godina. Prerasporedićemo ih u druge naše radne jedinice - najavio je direktor Nikhil Mehta.

Direktor je istakao da će nastojati da što više radnika zadrži u Zenici, dok će se za višak radnika truditi da u svom pogonu u Nemačkoj ili nekim drugim evropskim zemljama zbrine. Planirano je da se na ovaj način zbrine oko 15 odsto radnika tog resora. Koksara zapošljava ukupno 200 radnika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>