• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mesto u hladu se posebno naplaćuje: U Španiji će vas mnogi dodatni troškovi iznenaditi

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Restoranima u Španiji dozvoljeno da posebno naplaćuju "mesto u hladu"

  • 1
ručavanje, ručak, jelo, žena jede, restoran Foto: Shutterstock

Vlasti španske autonomne oblasti Andaluzija donele su odluku da restorani imaju zakonsko pravo da dodatno naplaćuju stolove na suncu ili u hladu, pod uslovom da mušterije budu propisno obaveštene o većim cenama pre nego što naruče.

Obaveštenja o većim cenama mogu se dati preko menija, cenovnika ili se oglasiti na neki drugi način, dok verbalna poruka posetiocu neće biti dovoljna, piše The Olive Press.

Istovremeno, pojašnjava se da neće postojati posebna naknada za sto sa određenim pogledom ili lokacijom na meniju, ali će restoranima biti dozvoljeno da naplaćuju dodatnu naknadu za svako jelo posluženo u određenim delovima objekta, ako je to jasno naznačeno u cenovniku.

Portparol udruženja potrošača Ruben Sančez rekao je da ugostiteljski objekti ne mogu da naplaćuju "10 evra više" za sto na terasi.

- Ipak, restoranima i barovima je dozvoljeno da naplate više za svako jelo koje se servira na terasi sve dok je to jasno navedeno u cenovniku - rekao je Sančez i dodao da restorani ne mogu naplatiti naknadu za rezervaciju stola, a ako to urade, ovaj iznos mora biti uklonjen iz konačnog računa.

Sančez je takođe rekao da gosti ne smeju biti obavezni da kupuju flaširanu vodu jer voda iz česme mora biti dostupna.

Što se tiče napojnica, Sančez je naveo da je odluka o tome da li da se ostavi napojnica na gostu, što znači da je obavezna dodatna "naplata usluge" nezakonita.

Ranije su vlasti grada Sevilje, glavnog grada Andaluzije, najavile planove da ograniče ulazak turista na centralni gradski trg Plaza de Espana.

Stanovnici grada i pokrajine tamo će, kao i do sada, moći da ulaze bez ograničenja, ali će turisti na glavni gradski trg moći da uđu samo uz naplatu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>