• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetska banka: Ekonomski rast Istočne Azije i Pacifika će usporiti na 4,5 odsto

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"To je i dalje region koji nadmašuje ostatak sveta po privrednom rastu, ali ne postiže rezulate koje bi odgovarale njegovom potencijalu"

  • 0
Svetska banka sedište u Vašingtonu Vašington, SAD USA Foto: Shutterstock

Ekonomski rast regiona Istočne Azije i Pacifika će u ovoj godini usporiti sa 5,1 odsto u 2023. na 4,5 odsto, navodi se u danas objavljenom izveštaju Svetske banke.

Banka očekuje slabiji privredni rast zbog poteškoća u Kini i šire političke neizvesnosti, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

- To je i dalje region koji nadmašuje ostatak sveta po privrednom rastu, ali ne postiže rezulate koje bi odgovarale njegovom potencijalu- rekao je glavni ekonomista Svetske banke za Istočnu Aziju i Pacifik Aditja Matu.

U region Istočne Azije i Pacifika sa populacijom od 2,1 milijarde ljudi pored Kine spadaju i Australija, Indonezija, Japan, Severna i Južna Koreja, Filipini, Vijetnam ili Tajland, kao i druge susedne zemlje.

- Ekonomski učinak u regionu oblikuju spoljni faktori, kao što su usporavanje globalnog rasta, zategnuti finansijske uslovi i trgovinska i industrijska politika trgovinskih partnera, kao i domaći faktori, kao što su visok javni i privatni dug i stroža makroekonomska politika- navodi Svetska banka.

Zvanični cilj Kine za 2024. je privredni rast od oko pet odsto, ali Svetska banka smatra da će on iznositi samo 4,5 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>