• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beogradski maraton postaje zeleniji! Potpisan Memorandum sa Privrednom komorom Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cilj ove saradnje je jačanja zajedničkih aktivnosti i realizacije projekata usmerinih na promociju zdravog načina života, bavljenja fizičkom aktivnošću, zaštite životne sredine i održivog razvoja

  • 1
Privredna komora srbije i Beogradski maraton Foto: Telegraf

Privredna komora Srbije (PKS) i Beogradski maraton DOO potpisali su danas Memorandum o saradnji sa ciljem jačanja zajedničkih aktivnosti i realizacije projekata usmerenih na promociju zdravog načina života, bavljenja fizičkom aktivnošću, zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Memorandum su potpisali Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS i Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona.

Gospodin Vesović se osvrnuo na veliki značaj ovog memoranduma jer ima poruku da privreda i sport i sve češće i sve više idu zajedno.

- Beogradski maraton je najmasovniji događaj koji okuplja ogroman broj, ne samo sportista i entuzijasta već i privrednika. Mi želimo da što više uvežemo privredu i sport na svakom nivou - istakao je Vesović.

- Ono što je možda i ključno u ovom sporazumu je da vidimo na koji način možemo da doprinesemo da jedan ovakav sportski događaj ima i svoju zelenu dimenziju. Privredna komora Srbije izuzetno puno polaže na temu zelene transformacije, reciklaže i podsticaja svih oblika korišćenja cirkularne ekonomije - rekao je Vesović.

- Naš cilj je da pomognemo Beogradskom maratonu da ova manifestacija dobije jednu privrednu dimenziju, jednu zelenu dimenziju i da zajednički budemo uključeni u promociju Srbije i Beograda kao ekonomske destinacije - zaključio je.

Gospodin Vesović je pozvao privrednike da, ne samo podrže Beogradski maraton, već da se uključe svojim idejama i da daju predloge šta bi moglo novo i drugačije da se uvede u narednom periodu.

Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona, istakao je da se ove godine očekuje oko 13 hiljada trkača na ulicama Beograda što je rekord.

- Gledamo u godine ispred nas kada ćemo biti domaćini specijalizovane međunarodne izložbe EXPO 2027 kada će biti održan 40. jubilarni Beogradski maraton. Do tada ćemo pokušati da na sve načine radimo na osvešćivanju o značaju bavljenja fizičkom aktivnošću i rekreacijom, o značaju zaštite životne sredine kao i inkluziji osoba sa invaliditetom, kroz saradnju sa PKS -rekao je Habuš.

Istakao je da kroz pomoć fondaciji Heroji Beogradskong maratona i Beogradskom maratonu kao kompaniji, Privredna komora Srbije se uključuje da bi Beogradski maraton postao zeleniji događaj.

On je pozvao sve građane Beograda kao i posetioce da se priključe događaju i učestvuju u mnogom aktivnostima. Od posebnog značaja je pomoć pri sklanjanju otpada tokom trajanja ovog događaja.

- Privredna komora Srbije već duže vreme radi na povezivanju privrede i sportskih manifestacija i takmičenja. U duhu ovoga je upotreba veštačke inteligencije u sportu i kreiranje softverskih rešenja - rekao je Mladen Đorić iz Privredne komore.

On je poručio da će PKS u narednom periodu podstaći startap ekosistem da kreira aplikacije zajedno sa sportskim institucijama i sportistima, koje će nuditi softverska rešenja za monitoring i praćenje kroz sportiste.

- U duhu cele priče, Privredna komora je napravila inicijativu za korišćenje Olimpijskih igara kao platforme za povezivanje biznismena i kreiranje Srpske kuće u junu.

Beogradski maraton ima dugu tradiciju i najveći je masovni sportski događaj, a u fokusu ovogodišnjeg, 37. maratona biće cirkularna ekonomija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>