• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ispraćeni smo sa aerodroma kao kriminalci": Britanci masovno zaboravljaju na novo pravilo otkad nisu u EU

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pasoš stariji od 10 godina se ne prihvata, a takođe nećete moći da prođete granicu ako vam ističe u roku od 3 meseca

  • 0
Ljubavni par, momak, devojka, put, aerodrom, putovanje Foto: Shutterstock

Putnici iz Ujedinjenog Kraljevstva do 2018. godine mogli su da prebace do devet meseci sa starog pasoša na novi. Ipak, nakon Bregzita, ta pravila se menjaju. A sudeći po pričama Britanaca, oni u to nikako nisu upućeni.

Naime, sada su pravila putovanja Britanaca kao i za sve druge koji nisu članovi Evropske unije. Odnosno, pasoš stariji od 10 godina se ne prihvata, a takođe nećete moći da prođete granicu ako vam ističe u roku od 3 meseca prenosi citizensadvice.

Oni koji ne znaju za ovo pravilo imali su neprijatno iskustvo sa pasoškom kontrolom prenosi Bi-Bi-Si.

"Ispraćeni smo sa aerodroma kao kriminalci"

Džejn Ofer (61) iz Londona je rekla da je bila „traumatizovana“ nakon što joj je rečeno da ona i njen partner ne mogu da se ukrcaju na let za Barselonu u Getviku u februaru, iako su odradili "check-in" onlajn.

- Upravo sam govorila svom partneru da uskoro moram da obnovim pasoš, dok smo hodali mostom da bismo stigli do kapije za ukrcavanje. Bilo je veoma stresno i ponižavajuće kada su morali da me isprate nazad kroz aerodrom kao kriminalca - pojasnila je.

Džon (73), zdravstveni radnik sa sedištem u blizini Portsmuta, trebalo je da odleti na Tenerife u januaru na novogodišnji odmor sa prijateljima. Tek je u poslednjem trenutku saznao da je pasoš njegove supruge "kršio desetogodišnje pravilo".

Portparol vlade je za Bi-Bi-Si rekao da je nakon završetka prelaznog perioda 31. decembra 2020. godine, vođena informativna kampanja o promenama putovanja po Britance.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>