• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Nemačkoj uskoro može uslediti promena u zdravstvu: Odnosi se na "pokrivanje" bolovanja zbog bolesti dece

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sadašnji propis dozvoljava roditeljima da budu otpušteni sa posla radi nege bolesne dece do njihove dvanaeste godine

  • 0
Bolesno dete, zaraza, virus, grip Foto:Shutterstock

Pedijatri i lekari u Nemačkoj pozvali su na ukidanje bolovanja za decu sa lakšim bolestima. Strukovno udruženje pedijatara i lekara adolescenata (BVKJ) zalaže se za reformu rasterećenja jer se smatra da su pedijatri često nepotrebno opterećeni izdavanjem bolovanja zbog lakših bolesti.

Bilo da je u pitanju curenje iz nosa, blaga temperatura ili primetan kašalj, roditelji brzo postaju zabrinuti kada je u pitanju zdravlje njihovog potomstva, te oni koji rade tada moraju odmah da donesu odluku da ostanu kod kuće, da se izvine poslodavcu i odvedu dete kod lekara.

Predsednik BVKJ Mihael Hubman poziva na preispitivanje odluke da li je roditeljima zaista potrebna lekarska potvrda za primanje dečije naknade za bolovanje. Hubman naglašava da bi medicinski resursi mogli biti bolje iskorišćeni kada bi roditelji mogli sami da leče takve bolesti.

Odluku o tome da li roditelj treba da ostane kod kuće ne bi trebalo da bude odgovornost pedijatra, objašnjava on. On ne vidi praksu pogodnom za preuzimanje ove odgovornosti.

Sadašnji propis dozvoljava roditeljima da budu otpušteni sa posla radi nege bolesne dece do njihove dvanaeste godine.

Lekrska uverenja za bolovanje zbog bolesti dece mogu pokriti najviše pet dana u kontinuitetu. Takođe, godišnje, roditelji mogu iskoristiti 30 dana, dok samohrani roditelji mogu iskoristiti 60, zbog bolesti dece, prenosi Fr.de.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>