• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Švajcarski bankarski gigant UBS pokreće otkup akcija u iznosu do 2 milijarde dolara

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi program prati završetak otkupa 2022. godine

  • 0
Switzerland UBS Foto: Tanjug/AP

Švajcarska bankarska grupacija UBS je najavila u utorak novi program otkupa akcija u iznosu do 2 milijarde dolara, od čega se očekuje do milijardu dolara ove godine. Novi program prati završetak otkupa 2022. godine, tokom kojeg je kupljeno 298,5 miliona akcija. To je predstavljalo 8,62% njenih akcija u vrednosti od 5,2 milijarde dolara, prema UBS-u.

- Kao što je ranije saopšteno, 2024. očekujemo da ćemo otkupiti do milijardu dolara naših akcija, počevši od završetka spajanja UBS AG i Credit Suisse AG, koje se očekuje do kraja drugog kvartala. Naša ambicija je da otkup akcija premaši naš nivo pre kupovine do 2026. godine - saopštila je banka u saopštenju.

Povratni otkup se dešava kada firme kupuju sopstvene akcije na berzi, smanjujući deo akcija u rukama investitora. Oni nude način da kompanije vrate gotovinu akcionarima - zajedno sa dividendama - i obično se poklapaju sa rastom akcija kompanije, kako akcije postaju sve manje.

UBS je preuzeo ogroman zadatak integracije poslovanja Credit Suisse-a, nakon što je krajem marta 2023. objavio da će se bivši šef Serđo Ermoti ponovo vratiti kao izvršni direktor.

Brojke prošle nedelje pokazale su da je Ermoti zaradio 14,4 miliona švajcarskih franaka (15,9 miliona dolara) u 2023, nakon iznenadnog povratka. Banka je u februaru prijavila drugi uzastopni kvartalni gubitak zbog troškova integracije, ali je nastavila da isporučuje jake osnovne operativne profite.

Akcije su ove godine porasle za više od 6%, prenosi CNBC.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>