• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ta zemlja je sada izlečeni pacijent Evrope": Italijani veoma slikovito prikazali stanje grčkog turizma

D. J.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"La Stampa" turizam u Grčkoj karakteriše kao "gusku koja nosi zlatna jaja"

  • 0
Grčka, more Foto: Pixabay

"Grčkaviše nije veliki pacijent Evrope, već veliki izlečeni pacijent", poručio je italijanski list La stampa. Ovaj list objavio je opširan izveštaj, u kom između ostalog navodi da Grčka ima cilj da postane turistički raj svih "dvanaest meseci u godini".

- Od ostrva do Atine, od Peloponeza do severa, potražnja ne poznaje granice, čekajući letnji talas. Paros je novi Mikonos, Sifnos novi Paros, Rodos novi Krit, i tako dalje - piše list.

- Britanci, Australijanci, Izraelci, Južnoafrikanci kupuju kuće i dolaze da žive u Atini. Na području starog aerodroma Elinikon rodiće se pametan grad budućnosti, sa novom marinom, neboderom, kazinom i hotelom od dvanaest hiljada kvadratnih metara. Cela ova oblast je privlačna i mnogim Arapima - objasnio je sagovornik za La Stampa.

Italijanski list naglašava da su cene nekretnina za lokalno stanovništvo značajno porasle za Atinjane, a postoji i problem sa cenama hrane. Turizam, pomenuti list, karakteriše kao "gusku koja nosi zlatna jaja", kao što je to bilo i šezdesetih godina. Kako se navodi, turizam je sektor koji je samo prošle godine napunio državnu kasu sa 18 milijardi evra, za 3 više nego 2022. godine, prenosi Themanews.

Profesor Kostas Lavdas, koji predaje evropsku i komparativnu politiku na Univerzitetu Pantejon, Grčku je predstavio kao zemlju u oporavku, nakon velikih avantura kroz koje je prošla, sa ovogodišnjim predviđenim rastom od 2%.

- Grčka stabilizuje svoj imidž, a to je pozitivno za međunarodne rejting agencije. Politički, Micotakisovo rukovodstvo je stabilno, više od prethodnih - kaže poznati ekonomista.

Takođe se dodaje da je nova demokratija jaka unutar EPP-a, što će omogućiti da se više čuju grčki interesi.

Profesor takođe navodi da su "odnosi sa Turskom poboljšani, ali postoje pitanja koja treba rešiti, kao što su stopa nezaposlenosti mladih i niska kupovna moć građana".

- Grčka više nije veliki pacijent Evrope, već veliki izlečeni pacijent, promena stvarnosti koju vlada želi da prizna - navodi La Stampa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>