• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od devojke od 19 godina do deke od 93: Svi su dobrodošli na Forbsovu listu milijardera

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lista nikada nije bila duža od ovogodišnje

  • 0
Livia Voight, Talyor Swift, Warren Buffett, Bernar Arno, Elon Mask Foto: Tanjug/AP, Vincent Isore / Zuma Press/Profimedia, Privatna arhiva

Amrička pevačica Tejlor Svift od skoro se nalazi na Forbsovoj list milijardera. Posle njene Eras turneje, tokom koje su održana 152 koncerta na pet kontinenata, njeno bogatstvo se povećalo za milijardu dolara. Ona je jedina muzička zvezda koja je zaradila ovoliko novca samo od pesama i nastupa, prenosi Skaj Njuz.

Forbsova lista najbogatijih na svetu trenutno izgleda ovako:

  1. Bernar Arno i porodica: 75-godišnjak je najbogatija osoba na svetu, sa neto vrednošću od 233 milijarde dolara. Iz Francuske nadgleda carstvo od 75 modnih i kozmetičkih brendova, uključujući Louis Vuitton i Sephora, pod okriljem LVMH-a.
  2. Elon Mask: Spustivši se sa prvog mesta, vlasnik Tesle i SpaceX-a, 52, vredi 195 milijardi dolara.
  3. Džef Bezos: Veoma blizu je 60-godišnji osnivač Amazona, vredan 194 milijarde dolara.
  4. Mark Zukerberg: Još jedno poznato ime u prvih 10 je osnivač Fejsbuka – sada Meta – sa neto vrednošću od 177 milijardi dolara  sa samo 39 godina.
  5. Lari Elison: Osnivač softverskog giganta Oracle, kojeg kompanije koriste za skladištenje i preuzimanje informacija, vredi 141 milijardu funti
  6. Voren Bafet: Investitor i izvršni direktor multinacionalnog konglomerata Berkšir Hatavej, 93, vredi 133 milijarde dolara.
  7. Bil Gejts: Suosnivač Majkrosofta, Gejts, 68, ima neto vrednost od 128 milijardi dolara.
  8. Stiv Balmer: Bivši izvršni direktor Majkrosofta pod Gejtsom, Balmer vredi 121 milijardu dolara.
  9. Mukesh Ambani: Njegova kompanija, Reliance Industries, najveća je korporacija privatnog sektora u Indiji, sa interesima u maloprodaji, finansijskim uslugama, nafti i gasu, petrohemiji, telekomunikacijama i finansijskim uslugama, što ga čini vrednim 116 milijardi dolara.
  10. Lari Pejdž: Ovaj 51-godišnjak je i dalje kontrolni akcionar u Guglovoj matičnoj kompaniji, Alphabet, gde se povukao sa mesta izvršnog direktora 2019. godine i vredan je 114 milijardi dolara.

Lista nikada nije bila duža od ovogodišnje, piše Forbs, a ukupno bogatstvo onih na njoj iznosi 14,2 biliona dolara.

Najbogatija nova osoba na listi je ION tajkun Andrea Pignataro (53) iz Italije, koji sada vredi 27,5 milijardi dolara.

Sofija Hogberg Šorling i njena sestra Marta Šorling Andreen, ćerke švedskog investicionog tajkuna Melkera Šorlinga, najbogatije su žene koje su se pridružile listi sa i svaka ima procenjeno bogatstvo od po od 5,6 milijardi dolara.

Livija Voigt (19) je najmlađa milijarderka na svetu i najmlađa među pridošlicama nakon što je nasledila 1,1 milijardu dolara na osnovu udela u brazilskom proizvođaču turbina VEG, čiji suosnivač je njen deda.

Francuski modni dizajner Kristijan Lubuten, čije je legendarne cipele sa crvenim đonom je nosila i Sviftova na svojoj turneji Eras, takođe je dospeo na Forbsovu listu sa procenjenim bogatstvom od 1,2 milijarde dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>