• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

NBS: Srbija na listi zemalja koje su najviše napredovale po indeksu poslovnog okruženja

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jačanje makroekonomskih politika i institucija doprinelo stabilnosti tržišta

  • 0
Narodna Banka Srbije Printskrin: Google Maps

Srbija se u nedavno objavljenoj analizi Economist Intelligence Unita, istraživačkog odeljenja časopisa The Economist, nalazi na desetom mestu zemalja koje su najviše napredovale po uslovima poslovanja u periodu 2024. do 2028. godine u odnosu na prethodni petogodišnji period, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Prema ovoj oceni, Srbija je napredovala za 0,72 indeksna poena, a napredak je, kako se navodi, u najvećoj meri rezultat popravljanja makroekonomskog okruženja.

U izveštaju se ističe da je Srbija uspela da privuče značajne strane direktne investicije koje su bile usmerene u sektore s višim stepenom dodate vrednosti, što je doprinelo privrednom rastu i povećanju ukupnih investicija.

Navodi se i da je jačanje makroekonomskih politika i institucija doprinelo stabilnosti tržišta.

Economist Intelligence Unit izračunava i objavljuje indeks poslovnog okruženja na osnovu 91 pokazatelja, koji su podeljeni u 11 kategorija, čime se meri atraktivnost jedne zemlje ocenjujući njeno poslovno okruženje.

Važnost ovog indeksa leži i u činjenici da se ocena odnosi na period od narednih pet godina, u ovom slučaju za period od 2024. do 2028. godine.

S obzirom na to da indeks obuhvata veliki broj faktora koji ocenjuju i kretanja u budućnosti, prethodna iskustva pokazuju da se u zemljama koje najviše napreduju na listi može očekivati nastavak rasta realnog bruto domaćeg proizvoda i investicione potrošnje, kao i daljeg privlačenja stranih direktnih investicija.

Takve ocene renomiranih svetskih časopisa, ocenjuju u NBS, potvrđuju rezultate postignute u prethodnim godinama, kada je naša zemlja u vreme svetskih kriza očuvala stabilan privredni rast, pri čemu se iz godine u godinu beleže rekordni nivoi stranih direktnih investicija.

Dodaju da je još važnija činjenica da se prilikom izračunavanja ovog indeksa koriste projekcije za naredni period, prema kojima se očekuje dalje ubrzanje privrednog rasta i nastavak visokog priliva stranih direktnih investicija, što potvrđuju i kretanja od početka ove godine.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>