• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počinje prolećna setva, ratar otkriva koji su glavni problemi: "Apelujem da se nešto preduzme"

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice ističe izuzetnu saradnju sa pčelarima kada je u pitanju bezbednost pčela

  • 0
Poljorivreda. đubrivo, setva, namirnice Foto: Shutterstock

Pripreme za prolećnu setvu se privode kraju i deo poljoprivrednika u Vojvodini već je počeo da svoju zemlju obogaćuje usevima, ali kako je za Tanjug rekao ratar Miroslav Matković, otežana nabavka veštačkog đubriva zbog poskupljenja i manjak kiše neke poljoprivrednike dovodi u situaciju da setvu na kratko i odlože.

- Priprema za setvu je gotova, poljoprivrednici koji su bili u mogućnosti su prošle nedelje bacili veštačko đubrivo i zatvorili tu poslednju brazdu, time i pripremu. Deo poljoprivrednika neće biti u mogućnosti da baci veštak, zato što je pred samu setvu, prošle nedelje poskupelo - rekao je Matković, koji je predsednik skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

Što se same setve tiče, dodaje, noćas je u okolini Subotice padala kiša i oni su danas uglavnom započeli setvu svojih kultura.

- Pretpostavljam da će uskoro početi i ostali u okruženju, dosta poljoprivrednika čeka da bude kiša, optimalna bi bila od 10 do 20 litara. Što se tiče kultura, kod nas je zasejan kukuruz, soja i pšenica, kao i suncokret, od kog sam ja lično odustao. U tome ne vidim nikakav profit, jer su uljare izašle sa niskom otkupnom cenom od nekih 40 dinara - ističe Matković.

Činjenice je, dodaje, da uljare nisu ni nezainteresovane da podstaknu poljoprivrednike da seju suncokret, s obzirom da stalno govore da imaju viška ulja i suncokreta.

- Apelujem na uljare da nešto preduzmu. Meni je čudno što nisu stimulisali setvu sa semenom suncokreta ili stimulisali veštačko đubrivo. Prihod zavisi od veštaka - ukazao je Matković.

Na pitanje da li se nešto promenilo u primeni dozvoljenih hemijskih sredstava za tretiranje useva u zaštiti od štetočina, Matković kaže da je činjenica da su se mnoga sredstva povukla iz prodaje.

Predsednik skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice ističe izuzetnu saradnju sa pčelarima kada je u pitanju bezbednost pčela.

- Koristimo samo dozvoljena sredstva, svakako bez obzira na `zelenu agendu` oduvek se trudimo da hrana bude zdrava, a isto tako i okolina. Intenzivno sarađujemo sa udruženjima pčelara u okolini i to je samo jedan od primera - rekao je Matković.

Perspektivna kultura ne može da se izdvoji, rekao je Matković odgovarajući na pitanje kakva ratarska proizvodnja ima budućnost, ali ističe da bi mogli da sledimo primer Nemačke - u gajenju konoplje.

- Kada bi se ugledali na Nemačku, kada je u pitanju gajenje konoplje. Jer, sve je preplavljeno robom, tržište je zasićeno, ima puno viškova. Mi imamo viškove, a i dalje tvrdimo da je nadležno ministarstvo odgovorno za te viškove koji su se stvorili pre dve godine - ocenio je Matković.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>