• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena iz Pule preko SMS prevare ostala bez nekoliko stotina evra: Slične poruke su prijavljene i u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pulska policija utvrđuje sve okolnosti događaja

  • 0
Žena mobilni telefon Foto: Shutterstock

Nepoznata osoba, ženskog pola iz Pule ukradeno je više stotina evra i to putem SMS prevare. Policija upozorava građane da budu maksimalno oprezni sa sumnjivim SMS i email porukama.

- Žena iz Pule (43) nova je žrtva računarske prevare putem koje je ostala bez više stotina evra - izvestila je PU istarska.

Navedena žena je prijavila da je putem mobilnog uređaja dobila poruku kako joj je obustavljena dostava naručenog paketa zbog pogrešno unesenih podataka te kako je potrebno potvrditi podatke da bi dobila paket, i to "klikom" na link koji se nalazio u nastavku poruke. Sledeći uputstva, žena je na stranici koja je otvorila upisala privatne podatke i podatke bankovnih kartica kao i CVV broj, da bi joj nepoznati počinitelj sa računa skinuo više stotina eura.

Pulska policija utvrđuje sve okolnosti događaja te upozoravaju građane da budu oprezni i da dobro provere sve zahteve koji se odnose na mogućnost plaćanja ili se od njih traži predizimanje radnji koje bi mogle rezultirati gubitkom novca.

- Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prevari, odmah o tome obavestite policiju - napominju iz PU istarske.

Iz policije podsećaju da je smishing (kombinacija reči SMS i Phishing - krađa identiteta) oblik prevare koji prevaranti koriste kako bi dobili pristup vašim privatnim, finansijskim ili sigurnosnim podacima putem tekstualnih poruka.

U SMS porukama se često traži da kliknete na link ili nazovete telefonski broj radi potvrđivanja, ažuriranja ili ponovne aktivacije, no ta veza uglavnom vodi do lažne internet stranice, doktelefonski broj pripada prevarantu koji se pretvara da je legitimna kompanija, prenosi ZIMO.

Podsetimo, kako je Telegraf Biznis pisao, veliki broj građana Srbije susreo se sa sličnim porukuma, zbog čega su iz "Pošte Srbije" poručili da su se slični pokušaji dešavali i ranije i pozivaju građane da ne nasedaju.

Direktor JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević rekao je da se dosta često javljaju takve vrste prevara, pisao je RTS.

- Pokušavaju na različite načine, ali sve imaju istu matricu i ako se pogleda malo detaljnije onaj ko šalje - to je uglavnom neki nepoznati strani broj. Pošta nikada SMS-ovima i ličnim porukama nije tražila bilo kakve uplate, znači, mi možemo da izvestimo samo da će roba biti isporučena u neko vreme i da će to biti moguće platiti kuriru koji donese paket na adresu - objasnio je Đorđević.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>