• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od danas je u radu nova aplikacija na carinama: Evo kako to konkretno utiče na građane

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predviđeno je da od 15. maja 2024. godine sve granične carinske ispostave za drumski i rečni saobraćaj rade u novoj aplikaciji

  • 2
Srpski pasos Foto: Shutterstock

Aplikacija za evidentiranje punih i praznih prevoznih sredstava u drumskom i rečnom saobraćaju od danas je počela da radi, čime će tranzit kroz Srbiju biti dodatno olakšan, saopštila je Uprava carina.

Kako se navodi, u prvoj fazi ovog Pilot projekta koja je danas počela, na carinskim ispostavama Kotroman i Badovinci evidentiraju se ulasci i izlasci punih i praznih prevoznih sredstava u drumskom saobraćaju, a na carinskoj ispostavi Veliko Gradište u rečnom saobraćaju.

U drugoj fazi Pilot projekta, koja počinje od 17. aprila, uvođenje aplikacije počeće i na carinskim ispostavama Batrovci, Terminal Horgoš, Terminal Gradina, Preševo i Gostun.

Predviđeno je da od 15. maja 2024. godine sve granične carinske ispostave za drumski i rečni saobraćaj rade u novoj aplikaciji.

Uprava carina ističe da se u novu aplikaciju unose podaci o ulasku i izlasku punih i praznih kamiona i brodova, a zahvaljujući integraciji sa drugim, već postojećim sistemima, carinske kontrole sprovodiće se na osnovu podataka analize rizika, uz upotrebu elektronske obrade podataka.

Za sada će se putem nove aplikacije vršiti kontrola licenci za domaće prevoznike, dok kasnija faza predviđa da se na ovaj način vrši i kontrola dozvola za strane prevoznike.

U saopštenju se naglašava i da podatak da je za poslednje tri godine obrađeno gotovo šest miliona tranzitnih deklaracija, a samo u prvom tromesečju 2024. skoro pola miliona, potvrđuje da broj vozila koja tranzitiraju kroz Srbiju iz godine u godinu raste.

- Zbog toga je Uprava carina u okviru projekta 'Unapređenje tranzitnog sistema NCTS faze 5' razvila aplikaciju za evidentiranje kako punih, tako i praznih kamiona i brodova - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laser

    5. april 2024 | 00:20

    Ja sam video lopovluk na carinama ali ko na srpskoj carini nikada ,uzeli su mi 250 e da bi prošao tranzit kroz srbiju i otišao u bugarsku i prevezao putničko auto sa probnih tablica uz priču da mora da imam pratnju do izlaska za bugarsku da ne bih auto ostavio u srbiji i zato mi uzeli 250 e lopovska banda da nema to nigde u svetu.

  • Vozač

    6. april 2024 | 12:40

    Nešto mi je poznato svako to uvodjenje novih aplikacija za bolji protok vozila na GP. Svaka nova aplikacija je po pravilu značila duže čekanje putnika i vozača, tako da se sada rastojanje od oko 3 kilometra na granicama prelazi u proseku oko 8 sati (kamioni). Sa novom aplikacijom čekanje će verovatno biti (smanjeno) sa 8 na 10 sati😜

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>