• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preminuo poznati "kralj cipela" u 89. godini: Prodavao krompir, napravio imperiju, pa doživeo njenu propast

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Velika onlajn konkurencija je nastavila velike probleme

  • 0
Logo GOERTZ Foto: Shutterstock

Ludvig Gortz, dugogodišnji vlasnik i šef istoimenog lanca obuće, preminuo je pre četiri dana u 89. godini života, objavili su nemački mediji. U najboljim vremenima njegova kompanija je imala oko 200 poslovnica i 3.000 radnika širom zemlje.

Njegov pradeda Johan Ludvig Gerc otvorio je svoju prvu radnju u okrugu Barmbek u Hamburgu 1875. godine. Prema porodičnoj legendi, mladi majstor obućar je prvo prodavao krompir u svojoj radnji od 14 kvadratnih metara, a zatim je prešao na mušku obuću.

I izgledalo je kao ispravna odluka. Porodica je 1938. godine otvorila drugu radnju u Hamburgu, a 1959. i prvu ekspozituru van Hamburga. Sa 26 godina kompaniji se pridružio njegov praunuk Ludvig Gerc, čija je prva reč u detinjstvu navodno bila "cipela". Hamburšku prodavnicu cipela pretvorio je u kompaniju sa filijalama širom Nemačke – a kasnije u Austriji, Švajcarskoj i Poljskoj. Nemački mediji su ga nazvali kraljem cipela.

Kada je porodični biznis zadesila ozbiljna finansijska kriza, 2014. godine u posao se uključio investitor i preuzeo 40 odsto akcija kompanije. Ali velika onlajn konkurencija je nastavila da stvara probleme. Tome su dodani meseci zatvaranja filijala tokom korona virusa, a potom i visoka inflacija. Porodica je 2022. godine prodala sve akcije kada je kompanija otišla u stečaj.

Ovo svakako nije bio lak korak za Ludvinga, koji je, čak i nakon što je napustio dnevni posao, i dalje svakodnevno mogao da se nađe u svojoj kancelariji u Špitalerštrase, prenosi Bild.de.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>