• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Čadež: Dobri rezultati privrede ali nedostaju kadrovi i pristup finansiranju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Predsednik Privredne komore Srbije kaže da se kroz saradnju sa Ministarstvom privrede pripremaju novi predlozi za unapređenje programa namenjenih podršci privrednicima

  • 0

- U proteklih godinu dana privreda beleži niz pozitivnih rezultata, od broja novoosnovanih kompanija do finansijskih pokazatelja, ali kao i prethodnih godina, dostupnost finansiranja i nedostatak kvalifikovanih kadrova opterećuju mikro, mala i srednja preduzeća i kompanije - izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Čadež je na predstavljanju ‚"Istraživanje 1000 preduzeća za 2023. godinu" u PKS, istakao da je veoma važno šta privreda iz godine u godinu želi da kaže kroz ovu Anketu koja je fokusirana na mala i srednja preduzeća. Istraživanje su, inače, u periodu oktobar-novembar 2023. na uzorku od 1047 preduzeća i preduzetnika realizovali advokatska kuća SOG i agencija IPSOS. Ono je sastavni deo projekta Svetske banke i Delegacije Evropske unije u Srbiji „EU za bolje poslovno okruženje – EU4BE“, čiji je cilj poboljšanje konkurentnosti srpske privrede i privatnog sektora.

- Možemo govoriti o veoma pozitivnim stvarima koje su se desile u proteklih godinu dana, kao što je rast broja novonastalih kompanija i preduzetnika. Posebno ohrabruju sve bolji finansijski rezultati poslovanja privrede. Međutim, iz godine u godinu se ponavljaju neke stvari koje mogu da budu bolje. Privrednicima nedostaje dostupnost finansija, a većina mikro i malih preduzeća najviše se finansira iz sopstvenih sredstava, dakle, imaju još uvek problem da dođu do finansijskih proizvoda, pogotovo u poslednjih godinu dana kada novac nikada nije bio skuplji u zadnjih 15 do 20 godina - rekao je Čadež.

Predsednik PKS ističe da je Anketa istakla temu koja se ponavlja godinama, a to je nedostatak kvalifikovanih kadrova i radne snage.

Kaže da resorna ministarstva prihvataju inicijative koje dolaze iz privrede i da nikada više inicijativa Vlada Srbije nije prihvatila kao u prethodnoj godini, 74 prihvaćene inicijative iz privrede, što prema rečima Čadeža potvrđuje da dijalog ne samo da postoji nego je funkcionalan i radi za privredu.

- To potvrđuju i makroekonomski podaci ali i podaci preduzeća. Moramo da radimo, i to se vidi iz Ankete, na pronalasku alternativnih vidova finansiranja i mikrofinansiranja, pogotovo za mala i srednja preduzeća. Mnogo toga je urađeno ali imamo još dosta posla - poručio je Čadež.

Kaže da se kroz saradnju sa Ministarstvom privrede pripremaju novi predlozi za unapređenje programa namenjenih podršci privrednicima.

- Neki programi se godinama pokazuju kao veoma dobri, kao što je podrška privredi za nabavku opreme, a neki su komplikovaniji nego što bi morali da budu i tu možemo dosta toga da uradimo. Dobro je da Ministarstvo želi da čuje i naše predloge - kaže prvi čovek PKS.

Ukazuje da PKS proteklih osam godina radi na uvođenju privrede u obrazovni sistem Srbije kroz dualno obrazovanje.

- Došli smo u fazu kada moramo da učinimo dodatne korake i prilagodimo neke zakone kako bi što više vremena učenici provodili u stručnim školama, a da i kompanije i učenici od toga imaju korist. I tu imamo nove predloge, čim se bude formirala nova vlada - rekao je Čadež i podsetio da je prof. dr Ursula Renold, vodeći ekspert za dualno obrazovanje, prihvatila predlog PKS da preuzme strateško vođstvo nad procesom jačeg uključivanja privrede Srbije u obrazovanje mladih.

Dodaje da su dostani izazovi za privredu zelena tranzicija i digitalna transformacija, i da je zbog toga PKS osnovao Centar za održivo poslovanje gde privrednici mogu da dobiju savete i podršku kada je u pitanju nova regulativa EU za izvoznike i dobavljače. Čadež je zato pozvao kompanije da se prijave na konferenciju "InterKonekt" (InterConnect 2024) koja će se održati 17. i 18. aprila u Beogradu, a namenjena je spajanju velikih evropskih kompanija sa dobavljačima iz naše zemlje.

Navodi da su privredi na raspolaganju usluge Centra za digitalnu transformaciju (CDT), kroz koji je u proteklih šest godina prošlo više od 6.000 preduzeća. Poručuje da PKS nastavlja sa razvojem novih usluga za digitalizaciju poslovanja kompanija, kao što su BizChat, prvi digitalni asistent u regionu i jedan od prvih u Evropi namenjen poslovnoj zajednici i nova digitalna platforma "Inovers" za povezivanje kompanija, startapa, naučno-istraživačkih institucija i akademske zajednice.

Jedanaesto po redu ‚‚Istraživanje 1000 preduzeća za 2023. godinu“ danas su u PKS predstavili Ministarstvo privrede i Republički sekretarijat za javne politike, zajedno sa Svetskom bankom i Delegacijom Evropske unije.

- Rezultati ankete jasno ukazuju na pozitivne promene u poslovanju, koje se prevashodno odnose na podsticanje privrednog rasta. Koncept koji imamo je dobar i nastavićemo sa podrškom malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, kao i sa digitalizacijom, što omogućava unapređenje poslovnih procesa i obezbeđuje dodatne prihode za privredna subjekte - rekao je ministar privrede Slobodan Cvetković.

Cvetković ističe da je bitan parametar, kada posmatramo naše poslovno okruženje, što je Srbija sastavni deo regiona i Evrope, konstatujući da smo praktično, i uslovno rečeno, sastavni deo Evropske unije, kao i da usklađujemo svoju regulativu sa principima EU ključnih za održiv ekonomski rast.

Rezultati istraživanja otkrivaju izazove sa kojima se suočavaju mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici (MMSP), uključujući regulatorna opterećenja, ograničen pristup tržištu i finansijama i druga ograničenja u poslovanju.

- Naša misija u Srbiji je da pomognemo zemlji da ostvari više stope privrednog rasta i postane zemlja visokog dohotka - rekao je Nikola Pontara, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji:

- Pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima da bi ostvarili brži rast, više investirali i lakše funkcionisali je ključ za ostvarenje tog cilja.

Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji rekla je da je „Anketa 1000 preduzeća koristan prikaz procene malih i srednjih preduzeća o poslovnom okruženju u Srbiji.

- Ovogodišnji nalazi ukazuju na veoma pozitivne pomake, ali i na oblasti u kojima su reforme i dalje potrebne. EU će nastaviti da podržava efikasne mehanizme konsultacija između srpskog javnog i privatnog sektora kako bi se identifikovale ključne reforme poslovnog okruženja - istakla je ona.

- Vlada Republike Srbije pažljivo analizira rezultate ovog i sličnih istraživanja u nastojanju da ponudi regulatorna rešenja, koja će dati snažan zamah razvoju ovog tržišnog segmenta, uz punu pravnu zaštitu pružalaca usluga i potrošača - rekao je Tomislav Momirović, ministar trgovine u Vladi Srbije.

Nakon uvodnih obraćanja održana je prezentacija Ankete i panel na kojem su učestvovali Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede, Bojana Tošić, direktor Republičkog sekretarijata za javne politike, Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, zatim, prof. Dragan Stojković, E- commerce ekspert, Radovan Jovanović iz kompanije UNIPLAST i Marko Rakić, SPON.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>