• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sud EU rekao "ne" Eskobaru: Njegovo ime neće biti zaštićeno kao intelektualna svojina

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Eskobar je jedno vreme bio sedma najbogatija osoba na svetu

  • 0
Pablo Escobar Eskobar mural Foto: Raul ARBOLEDA / AFP / Profimedia

Opšti sud EU blokirao je u sredu registraciju imena „Pablo Eskobar“ kao zaštitnog znaka, potvrdivši odluku Zavoda za intelektualnu svojinu (EUIPO). Portorikanska kompanija povezana sa Eskobarovom porodicom podnela je zahtev da zaštiti ime ozloglašenog kolumbijskog narko bosa u EU, u septembru 2021. godine.

Podnosioci zahteva tvrdili su da su imena kao što su Boni i Klajd, Al Kapone i Če Gevara već registrovana i zaštićena u EU i da je „Pablo Eskobar, zbog svojih mnogih dobrih dela za siromašne u Kolumbiji, postao mitska figura u mejnstrim popularnoj kulturi”.

Eskobar, narko-terorista koji je ubijen u pucnjavi 1993. godine, bio je vođa zloglasnog Medeljinskog kartela i tokom decenija trgovine drogom postao je jedan od vodećih svetskih kokainskih barona.

Sredinom 1980-ih, imperija „El Patron-a“ donosila je procenjenih 420 miliona dolara nedeljno, što ga čini jednim od najbogatijih narko-bosova ikada, navodi Independent.

Sam Eskobar je bio na Forbsovoj listi međunarodnih milijardera sedam godina zaredom, od 1987. do 1993. a 1989. godine bio je sedmi najbogatiji čovek na svetu.

Današnja sudska odluka usledila je nakon što je EUIPO ranije odbio da prihvati registraciju jer je Eskobarovo ime, kao i ono što evropska javnost povezuje sa njim, u suprotnosti sa vrednostima EU.

EUIPO je odbio zahtev za registraciju na osnovu toga što je ovaj zaštitni znak bio u suprotnosti sa javnom politikom i prihvaćenim principima morala - navodi se u saopštenju za javnost Suda pravde Evropske unije, dodajući da se EUIPO oslanjao na percepciju španske javnosti, preneo je Politiko.

Kako navodi sud, "razumni Španci, sa prosečnim pragom osetljivosti i tolerancije, koji dele evropske vrednosti ime Pabla Eskobara povezivali bi sa trgovinom drogom i narko-terorizmom kao i sa zločinima i patnjama koje proističu iz toga".

U svojoj prvobitnoj odluci iz februara 2023. godine, EUIPO se takođe poziva na presudu u kojoj je 2018. godine odbijena registracija lanca restorana pod nazivom "La Mafia se sienta a la Mesa" ("Mafija sedi za stolom") jer se to može percipirati kao nemoralno od strane prosečnog građanina.

Opšti sud je dodao da osnovno pravo Pabla Eskobara na pretpostavku nevinosti nije povređeno jer, iako nikada nije krivično osuđen, u Španiji se, od strane javnosti, doživljava kao simbol organizovanog kriminala odgovornog za brojne zločine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>