• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za mere zapošljavanja opredeljeno 7,75 milijardi dinara: Pokreće se pilot projekat "Garancije za mlade"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošle godine je omogućeno zapošljavanje 17.865 naših građana

  • 0
razgovor za posao Foto: Freepik

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je da je za mere aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini izdvojeno 7,75 milijardi dinara.

Ministar Selaković i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović potpisali su u Vladi Srbije Sporazum o učinku za 2024. godinu. Tom prilikom, ministar je rekao da naša država beleži stalan rast broja zaposlenih i konstantno smanjenje nezaposlenosti.

Ministar je dodao da je Sporazumom predviđeno da Republika Srbija iz budžeta finansira različite mere aktivne politike zapošljavanja, na korist mnogih građana koji su nezaposleni, ali i naše privrede.

- Ove godine naša država obezbedila je sedam milijardi dinara sredstava koja će biti utrošena na ovakav način. Pored toga, mi smo za profesionalnu rehabilitaciju i stimulisanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom opredelili 550 miliona dinara i prvi put ove godine krećemo u sprovođenje pilot projekta 'Garancije za mlade', koji će sprovoditi filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Nišu - rekao je Selaković.

Kako je naveo, u tu svrhu država je obezbedila dodatnih 200 miliona dinara kako bi se obavile pripreme da se u naredne tri godine uđe u potpuno sprovođenje "Garancije za mlade" i primenu tog projekta u Srbiji.

- Dobra vest je da smo mi, zahvaljujući merama aktivne politike zapošljavanja u prethodnoj godini, uspeli da omogućimo zapošljavanje 17.865 naših građana, a da je preko 10.700 njih pripadalo ženskom polu. Dakle, žene su bile apsolutno primarne u zapošljavanju prošle godine kroz mere aktivne politike zapošljavanja - naveo je Selaković.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je, potpisivanjem Sporazuma, Služba preuzela jasne zadatke, zajednički definisane sa ministarstvom, da se dodatno smanji broj nezaposlenih lica i stopa nezaposlenosti, podigne kvalitet zapošljavanja i ubrza privredni rast.

- Kada se raspišu javni pozivi širom Srbije, mi ćemo krenuti u intenzivne kampanje kako bismo informisali sve poslodavce i nezaposlena lica koje benefite i subvencije mogu da koriste. Imaćemo jedan širok set programa i mera aktivne politike zapošljavanja koji su, pre svega, namenjeni teže zapošljivim kategorijama -  istakao je Martinović.

Prema njegovim rečima, gotovo sva sredstva, sa manjim izuzecima, namenjena su privatnom sektoru.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>