• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izvukao se milijader i vlasnik Totenhema: Trgovao uticajem, a ni dan neće provesti iza rešetaka

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je priča o tome kako se razotkrio njegov plan da obogati svoje ljubavnice, prijatelje i zaposlene

  • 1
Vlasnik Totenhema, Džo Luis, billionaire owner of Tottenham Hotspur, Joe Lewis Profimedia/PA Images/Mike Egerton

Britanski milijarder Džo Luis (87), čija porodica poseduje fudbalski klub Totenhem Hotspur, kažnjen je u četvrtak sa 5 miliona dolara, ali će izbeći zatvor nakon što se izjasnio krivim za trgovinu uticajem. Podsetimo, on je optužen prošle godine i pretila mu je kazna zatvora do 25 godina.

Ovo je priča o tome kako se razotkrio njegov plan da obogati svoje ljubavnice, prijatelje i zaposlene prenosi Bi-Bi-Si.

"Šef nam pomaže"

Pilot je sleteo u Orlando, kada je prijatelju poslao poruku, sledeće sadržine: "Šef nam pomaže."

"Šef", na kog je mislio, bio je britanski tajkun Džo Luis, a ruka pomoći bila je pozajmica od pola miliona dolara. I došao je sa sočnim savetom o akcijama: kupite akcije farmaceutske kompanije, koja je trebalo da objavi pozitivne rezultate za novi lek protiv raka.

Dve nedelje kasnije, pilot je ponovo poslao poruku, uz napomenu da „šef ima unutrašnje informacije“ i „zna ishod“.

I bio je u pravu, akcije kompanije su porasle za više od 16 odsto. Ali postojao je jedan veliki problem. Cela šema je bila protivzakonita.

Jedan od najbogatijih ljudi u Britaniji, 87-godišnji Luis izjasnio se krivim za trgovinu insajderima u okviru sporazuma sa tužiocima u januaru. Na saslušanju na Menhetnu u četvrtak, on je kažnjen novčanom kaznom od 5 miliona dolara (4 miliona funti) i osuđen je na tri godine uslovne, izbegavajući zatvorsku kaznu. Luis je na sud stigao sa povezom na oku.

Savezne smernice u ovom slučaju predviđale su kaznu od 18 meseci do dve godine zatvora, ali i odbrana i tužioci pozvali su na popustljivost, navodeći Luisovo priznanje krivice, saradnju sa vlastima i loše zdravlje.

Sudija Džesika Klark rekla je da su njegovi zločini "ozbiljni" i da "udaraju na integritet tržišta", ali je rekla da njegove okolnosti ne zahtevaju zatvor. Kao deo sporazuma o priznanju krivice, jedna od Luisovih kompanija, Broad Bay Ltd, takođe je priznala krivicu za prevaru sa hartijama od vrednosti i kažnjena je sa 44 miliona dolara (34,8 miliona funti).

Njegovo trenutno bogatstvo uključuje kuće u nekoliko zemalja, ogromnu kolekciju umetničkih dela i jahtu od 250 miliona dolara (200 miliona funti), koju je iskoristio da obezbedi kauciju nakon hapšenja u julu 2023.

Njegov pilot O'Konor izjasnio se krivim po optužbama za trgovinu insajderima i biće osuđen u maju.

Drugi pilot, Brajan Vo, izjasnio se da nije kriv i biće mu suđeno kasnije ove godine. Njegovi advokati su u sudskim podnescima tvrdili da on nije znao da su informacije koje je dobio od Luisa poverljive i da nisu u javnom domenu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>