• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi sajam zelene arhitekture i održive gradnje otvoren je danas u Novom Sadu

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tema dvodnevne izložbe je „Zelena arhitektura za održivu energetsku budućnost"

  • 0
Novi Sad Foto: Shutterstock/Artem Onoprienko

Na Novosadskom sajmu danas je počeo sajam „ArchyEnergy“ i stručna konferencija iz oblasti arhitekture, energetske efikasnosti, inovativnih tehnologija i materijala u oblasti građevinarstva. Manifestaciju je otvorio pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

- Prateći dostignuća sa poslednjeg sajma u Nirnbergu, koji je kao jednu od važnih tema imao energetsku efikasnost, podržali smo ovaj skup namenjen svima koji žele da saznaju šta su novine u gradnji - rekao je Ivanišević.

On je istakao da su pored privrednog i turističkog aspekta, ovaj sajam i konferencija važni i iz razloga što su i zelena arhitektura, održiva gradnja, te upotreba obnovljivih izvora energije u ovim delatnostima privredna grana u ekspanziji.

- Kao i do sada, i ubuduće ćemo podržati sve ono što je bolje za našu privredu i za građane - naveo je pokrajinski sekretar.

Dodao je da je sekretarijat krajem prošle godine raspisao konkurse za podršku manifestacijama i kongresnom turizmu, te da se može govoriti o povratku Novog Sada na kongresnu mapu Srbije.

Ivanišević je naglasio da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u okviru svojih konkursa uvodi posebne mere podrške za objekte koji se odluče za obnovljive izvore energije, kao i subvencije za nabavku punjača za električne automobile.

Ukupno 23 štanda i sedam stručnih panela u okviru ove dvodnevne konferencije predstaviće aktuelne pravce i trendove u zelenoj izgradnji, kao i automatizaciji savremene arhitekture, uz povezivanje sa investitorima i kompanijama koje nude održive građevinske proizvode i usluge.

Tema dvodnevne izložbe je „Zelena arhitektura za održivu energetsku budućnost" a očekuje se da na njoj svoje proizvode i usluge iz oblasti građevinske industrije, podova, fasada, solarne energije i obnovljive energije predstavi 25 kompanija.

Stručna konferencija biće namenjena arhitektima, predstavnicima projektnih biroa, građevinskim kompanijama, inženjerima.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>