• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivši japanski car valute objasnio oštar pad jena: "Mogao bi da izazove intervencije u bilo kom trenutku"

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japan je poslednji put intervenisao u oktobru 2022. godine kada je valuta oslabila na gornji opseg od 151-152 jena

  • 0
Tokio, Japan Foto: shutterstock.com

Japanske vlasti bi mogle da intervenišu na deviznom tržištu kako bi zaustavile oštar pad jena „u bilo kom trenutku“ ako su njeni potezi dovoljno preterani da opravdaju takvu akciju, rekao je za Rojters bivši najviši zvaničnik za valutu u Japanu Takehiko Nakao.

Bivši potpredsednik Ministarstva finansija za međunarodne poslove u periodu 2011-2013, dao je svoj komentar dok se japanska valuta kretala blizu 34-godišnjeg minimuma u martu, u odnosu na dolar.

- Jen je značajno oslabio u odnosu na dolar - rekao je Nakao, navodeći MMF-ov pokazatelj realnih efektivnih kurseva valuta i takozvani Big Mek indeks dizajniran da uporedi kupovnu moć valuta za kupovinu hamburgera širom sveta.

Slab jen značajno utiče na realne prihode i potrošnju domaćinstava, iako to povećava cene nekretnina i akcija, rekao je Nakao.

- To je nepoželjno - poručio je on, misleći na pad jena od oko 30% u odnosu na dolar od 2022. Jen se poslednji put trgovao na oko 151,70. U martu je dostigao tridesetčetvorogodišnji minimum od 151,97.

Japan je poslednji put intervenisao u oktobru 2022. godine kada je valuta oslabila na gornji opseg od 151-152 jena.

Japanski zvaničnici upozorili su na „špekulante” koji pokušavaju da prodaju jen, rekavši da neće isključiti bilo kakve mere da fleksibilno reaguju na prekomernu valutu.

Kada je bio japanski car valute, Nakao je vodio intervencijske operacije kupujući dolare kako bi sprečio jačanje jena iznad rekordnog nivoa od nešto iznad 75 jena.

- Bilo bi lakše dobiti razumevanje od drugih zemalja kada Japan interveniše da bi ojačao jen, a ne da ga oslabi da bi stekao izvoznu konkurentnost - rekao je Nakao.

- Ako pogledate nivo jena i njegov osnovni pokret sa znacima spekulacija, ne bi me iznenadilo da vlasti intervenišu u bilo kom trenutku - rekao je on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>