• 36

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučić se u Parizu sastao sa predstavnicima kompanije Daso: Predstoje razgovori sa kompanijom EDF.

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Delegacija će i potpisati memorandum o razumevanju sa EDF-om a sa Daso razgovora o namenskoj industriji i kupovini 12 francuskih borbenih aviona "rafali"

  • 36
Aleksandar Vučić i Dassault Foto: TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa predstavnicima francuske kompanije "Daso" (Dassault). Sa rukovodstvom te kompanije, kako je najavio predsednik Vučić, razgovaraće o namenskoj industriji i kupovini 12 francuskih borbenih aviona "rafali".

On je novinarima rekao da je posle ceremonije dočeka i odavanja pošte srpskim borcima, što je za nas izuzetno važno ali i za, kako je rekao naše francuske prijatelje, delegacija Srbije imala razgovor sa predstavnicima kompanije Daso, sa kojima se razgovaralo o svim vidovima saradnje.

- To su bili ne laki pregovori, želimo da ih do večeras završimo i potpišemo sporazum, pa da u narednih 15 dana krenemo u realizaciju. Jedno do dva pitanja nismo završili, nadam se da ćemo to do sastanka u Senatu. To bi značilo za odbranu i snagu za našu zemlju i veću sigurnost za sve nas-  rekao je Vučić.

On je dodao i da srpskoj delegaciji predstoje razgovori sa francuskom elektroprivrednom kompanijom EDF.

- To je francuska kompanija za proizvodnju, prenos, trgovinu električnom energijom, jedna od najvećih u svetu, a najveći proizvođač obnovljive energije u Evropi, dakle broj jedan kompanija. Oni su prošle godine imali dobit od 139,7 milijardi evra i sa njima razgovaramo i o tome kako da dobijemo njihovu ekspertizu po brojnim pitanjima, kako da i na koji način radimo i zajednički da radimo u budućnosti od hidroelektrana do nuklearnih elektrana, jer vi znate da su oni najveći i proizvođač i korisnik nuklearne energije i da su time sebe obezbedili u budućnosti - rekao je Vučić.

On je kao primer naveo to da, ako mi danas proizvodimo 38 teravat sati, da ćemo morati da proizvodimo najmanje 100 teravat sati za samo desetak, 15 godina, za šta trenutno, rekao je, nemamo snagu.

- Prosto nemamo kapaciteta, nemamo snage, nemamo mogućnosti šta god neko govorio i ta ulaganja su uvek dugoročna. Šta god uložite, morate da čekate 10 godina da vam se to vrati. Moramo danas da brinemo kakvu ćemo struju imati u budućnosti-  rekao je on.

Istakao je da je Srbija ozbiljna zemlja, koja ima svoju industriju koja raste, da dolaze investitori, zbog čega je važno da se to obezbedi.

Najavio je da će delegacija potpisati memorandum o razumevanju sa EDF-om.

- Važno je obezbediti da to bude sigurno, da snabdevanje nuklearnim gorivom bude sigurno- rekao je on.

Vučić je kazao i da će imati lep doček u francuskom Senatu i razgovore sa predsednikom Senata, ali i svih političkih partija.

- Večeras najvažnije jeste večera delegacija, posle koje ostajemo nasamo francuski predsednik Emanuel Makron i ja, da razgovaramo o svim značajnim pitanjima koji nisu samo bilateralnog, već geopolitičkog karaktera. Verujem da ćemo imati čime da obradujemo građane - zaključio je on.

Prethodno Vučić je dočekan u Palati invalida uz najviše počasti i intoniranje himni Srbije i Francuske.

Nakon toga položio je venac na spomen -ploču "Vernost za vernost", koja je posvećena srpskim vojnicima.

Vučić boravi u Francuskoj na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Predviđeno je da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ava

    8. april 2024 | 12:41

    Francuska i Srbija imaju prostora za još više ekonomske saradnje

  • ava

    8. april 2024 | 12:43

    Ovo će doprineti stvaranju novih radnih mesta i ekonomskom prosperitetu.

  • ava

    8. april 2024 | 12:44

    Ovo je rezultat kontinuiranih napora srpske vlade na privlačenju stranih investicija.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>