• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Španija ukida "zlatne vize": Strani investitori više neće imati specijalni tretman

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove vize omogućavaju stranim državljanima koji ulažu najmanje pola miliona evra u španske nekretnine da žive i rade u Španiji tri godine

  • 0
Pedro Sanchez, premijer Španije Foto: Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Španski premijer Pedro Sančes najavio je danas ukidanje programa tzv. zlatnih viza koje daju pravo boravka stranim državljanima koji ostvaruju velika ulaganja u španske nekretnine.

- Ovaj potez će učiniti da pristupačno stanovanje bude pravo umesto spekulativnog biznisa - izjavio je Sančes, prenosi Rojters.

Zlatne vize, koje će sutra biti ukinute nakon izveštaja ministarstva za stanovanje, omogućavaju stranim državljanima koji ulažu najmanje pola miliona evra u španske nekretnine da žive i rade u Španiji tri godine.

Sančes je naveo da je u velikim španskim gradovima "skoro nemoguće pronaći dostojno stanovanje za oni koji tamo već žive, rade i plaćaju porez".

Iako ovaj program važi za sva veća ulaganja, Sančes je naveo da se 94 odsto zlatnih viza izdaje na osnovu ulaganju u nekretnine.

Susedni Portugal je ponovo uveo ovakav program, ali sa izuzetkom ulaganja u nekretnine, zbog krize sa stanovanjem u toj zemlji.

Evropska komisija već dugo poziva na ukidanje svih sličnih programa, upozoravajući na bezbednosne rizike.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>